A-
A+

Bolag betalar två miljarder i opioidförlikning

Demonstranter kräver hårdare reglering av opiater utanför amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA 2019. Arkivbild.
Demonstranter kräver hårdare reglering av opiater utanför amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA 2019. Arkivbild.
EkonomiTT

Johnson & Johnson betalar i en förlikning motsvarande nära två miljarder kronor till delstaten New York. Därmed undgår den amerikanska läkemedelsjätten en rättegång som skulle ha inletts till veckan, rapporterar The Wall Street Journal.

Annons

Annons

Flera stora läkemedelsbolag anklagas av delstater runt om i USA för att ha uppmuntrat patienter att använda opiater i högre utsträckning än vad som varit medicinskt försvarbart.

Förlikningen i New York innebär att Johnson & Johnson inte kommer att påverkas av de fortsatta rättegångarna som där pågår mot flera läkemedelsjättar. Men företaget riskerar fortfarande ytterligare stämningar i andra delstater. Förutom att betala 230 miljoner dollar till New York har Johnson & Johnson även gått med på att sluta sälja preparat med opiater i hela landet.

Enligt åtalen har läkemedelsbolagen gjort miljontals amerikaner beroende av opiater, personer som i vissa fall även gått över till tyngre droger som heroin och fentanyl. Företagen nekar till detta och säger att deras mediciner skrivits ut till patienter i behov av smärtstillande.

Johnson & Johnson dömdes redan 2019 som delvis skyldigt till opioidkrisen i Oklahoma. Läkemedelsjätten, som blev skyldig delstaten motsvarande över 146 miljarder kronor, ska överklaga domen.

En halv miljoner amerikaner beräknas ha dött i opioidkrisen sedan 1999, skriver The Wall Street Journal. Rättegångarna som väntas äga rum runt om i USA framöver liknar de stämningar som flera delstater riktade mot tobaksbolag under 1990-talet, då belopp motsvarande hisnande 1 748 miljarder kronor betalades ut till olika delstater och städer i förlikningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!