Bolsonaro anklagas för vaccinationssabotage

Brasiliens president Jair Bolsonaro är kritisk mot covid-19-vaccinen. Arkivbild
Brasiliens president Jair Bolsonaro är kritisk mot covid-19-vaccinen. Arkivbild
BrasilienTT-AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro hånar vaccinen mot covid-19 – och anklagas för att sabotera landets egna kaosartade massvaccinationskampanj.

Trots att Brasilien är ett av de hårdast drabbade länderna dröjer vaccinen.

Annons

Annons

Annons

Annons

President Jair Bolsonaro antyder att vaccinet från Pfizer och Biontech kan ha oväntade bieffekter.

I Pfizers kontrakt står det väldigt tydligt: "Vi är inte ansvariga för några biverkningar". Om du förvandlas till en krokodil, är det ditt problem, sade Bolsonaro i torsdags.
Om du blir övermänsklig, om en kvinna börjar få skägg eller om en man börjar prata med feminin röst, så kommer de (läkemedelsbolagen) inte att ha något med det att göra, tillade han.

"Tåget har gått"

I Brasilien finns världsledande vaccinationsexperter, medicinska institutioner och vaccinforskning. En stor del av Astra Zenecas vaccin tillverkas i Brasilien av Fiocruz-institutet – och den brasilianska staten förhandlar om att köpa 210 miljoner doser av det vaccinet.

Men presidenten tycks inte ha tagit intryck av landets expertis.

Bolsonaro har förlorat mycket tid på sina förnekelser, säger José David Urbaéz, vid Brasiliens infektionsmedicinsällskap, till nyhetsbyrån AFP.

I onsdags presenterades en vaccinationskampanj, vars mål är att vaccinera 70 procent av befolkningen inom 16 månader. Men experter beskriver programmet som kaosartat och påpekar att förhandlingarna med läkemedelsbolagen har inletts för sent och att de nödvändiga ansökningarna om nödgodkännanden ännu inte har lämnats in.

Landet missade det första tåget av Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin, säger Luiz Gustavo de Almeida, som är mikrobiolog vid universitetet i São Paulo:

De kommer att behöva vänta på nästa tåg, och det kommer inte förrän mars, april, maj 2021. De som inte är i en riskgrupp kommer antagligen inte att börja vaccineras förrän 2022, berättar han för AFP.

Annons

Annons

Sjuk i juli

Högerledaren har varit skeptisk mot covid-19 ända från början och har kallat sjukdomen för "den lilla influensan". Bolsonaro blev själv smittad av coronaviruset i juli och har i veckan meddelat att han inte tänker vaccinera sig.

Presidenten anklagas för att återkommande sabotera Brasiliens massvaccinationsprogram.

Hans sätt att håna potentiella biverkningar av Pfizer-Biontech-vaccinet, som redan har godkänts och används i bland annat USA och Storbritannien, kan ha bidragit till att hans anhängare drar öronen åt sig. I en opinionsundersökning från Datafolha har andelen brasilianare som är beredda att vaccinera sig mot covid-19 sjunkit – från 89 procent i augusti till 73 procent i december.

I absoluta tal har Brasilien registrerat näst flest dödsfall i världen kopplade till covid-19, efter USA. Hittills har över 185 000 människor avlidit i landet sedan de blivit sjuka och minst 7 miljoner har smittats av viruset.

Per miljon invånare har Brasilien nästan 870 dödsfall, vilket kan jämföras med ungefär 750 i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons