A-
A+

Bolsonaro börjar kampanj i uppförsbacke

Brasiliens president Jair Bolsonaro valtalar i Rio de Janeiro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro valtalar i Rio de Janeiro.
BrasilienTT-AFP

Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro inledde på söndagen formellt sin valkampanj för att bli återvald i presidentvalet i oktober.

Men hans möjligheter ser ut att vara små.

Annons

Annons

Motståndaren, tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, leder stort i opinionsmätningar. Lula da Silva, som dömts, fängslats och sedan frisläppts i ett uppmärksammat korruptionsfall, har närmare 50 procent av rösterna enligt mätningar. Kontroversielle ultranationalisten Bolsonaro ligger på under 30 procent i samma mätningar.

Anhängare i Rio

Men Bolsonaro öppnade hårt i presidentkampanjen, i ett flammande tal präglat av högerextrema åsikter sökte han stöd hos anhängare som slutit upp i Rio de Janeiro.

Högerkandidaten varnade för valfusk i presidentvalet och sade att den vänsterinriktade Lula da Silva utgör ett hot för landet.

Jag hoppas att Brasilien aldrig får uppleva de smärtor kommunismen skapar, sade Bolsonaro och hotade med att det skulle gå utför för Brasilien om motkandidaten segrar.

Han gick också till hårt angrepp mot Brasiliens högsta domstol som förkastat tidigare domar mot Lula da Silva.

Annons

Annons

"Döva svartrockar"

De få, döva svartrockarna måste förstå folkets röst. De måste förstå att det är den exekutiva och lagstiftande makten som bestämmer lagarna.

Internationella valobservatörer har tidigare ifrågasatt Bolsonaros varningar om att valsystemet inte är rättvist och fritt. Högsta domstolen har också förkastat Bolsonaros återkommande kritik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.