Bommar tvingar Damberg ladda om vapenregler

Inrikesminister Mikael Damberg (S), laddar om med ett nytt förslag för hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S), laddar om med ett nytt förslag för hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Arkivbild.
VapenTT

Regeringen går fram med ett nytt förslag, en lagrådsremiss, till hur EU:s vapendirektiv ska införlivas i svensk lag. Efter flera bakslag om kraven på tillstånd för vapenmagasin tar regeringen några steg tillbaka.

Annons

Annons

Polis- och Åklagarmyndigheten ville ha en bredare definition av magasin men det fanns inget stöd för det i riksdagen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I april röstade riksdagen ned Dambergs proposition om att reglera alla löstagbara vapenmagasin. Detta trots att Damberg hade tagit hjälp av Polismyndigheten i att hävda att en lagändring av regeringens snitt skulle göra det lättare för polisen att beslagta lösa magasin. Det skulle ge skarpare verktyg i arbetet mot brott, var argumenten.

Gick för långt?

En majoritet i riksdagen ansåg att regeringen gick för långt och bara krånglade till det för jägare och sportskyttar. Det skulle inte heller öka polisens möjligheter att bekämpa brott, hävdades det.

Jag och regeringen har inte ändrat uppfattning, säger Damberg men tillägger att det nu brådskar för Sverige att anpassa de svenska reglerna efter de ändringar som gjordes i EU:s vapendirektiv 2017.

Regeringen har redan fått en varning från EU-kommissionen och böter hotar om svenska regler inte anpassas till direktivet snart, enligt inrikesministern.

Det reviderade vapendirektivet skyndades på efter terrordåden i Paris 2015, och skulle göra det svårare för brottslingar och terrorister att komma över och hantera vapen.

Annons

Annons

Lättnader för ljuddämpare

Damberg säger att den lagrådsremiss som regeringen tar beslut om nu följer direktivet och skrivningarna i det tätt, en modell som Danmark och Finland valt. Det är också anpassat efter de invändningar som oppositionen i riksdagen haft mot tidigare försök.

Regeringen hänger också på ett förslag som lättar upp reglerna för tillstånd för ljuddämpare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons