-
+

Börsen föga imponerad av storbanken

Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar bokslut. Arkivbild.
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar bokslut. Arkivbild.
EkonomiTT

Handelsbanken avslutade 2020 lite bättre än väntat.

Kreditförlusterna faller och banken skryter med rekordhögt så kallad provisionsnetto. Men börsen låter sig inte imponeras.

Annons

Annons

I eftermiddagshandeln har Handelsbankens aktie backat omkring en halv procent, medan konkurrenter som Swedbank och Nordea hänger på den allmänna börstrenden uppåt.

Ett försvagat räntenetto och lite högre kostnader än väntat drar ned kvaliteten på Handelsbankens bokslut, enligt Andreas Håkansson, analytiker på konkurrenten Danske Bank.

Strukturella lönsamhetsproblem

Han tillägger att Handelsbanken även uppvisar strukturella lönsamhetsproblem jämfört med konkurrenterna Swedbank och SEB, vilka får draghjälp på den fronten från sina framskjutna positioner i Baltikum.

Även om de har haft mycket lägre kreditförluster i år så är lönsamheten lägre, säger Håkansson.

Utdelningsförslaget på drygt åtta miljarder kronor följer på fjolårets indragna förslag. Det ligger i linje med taket på 25 procent av vinsten från 2019 och 2020 som Finansinspektionen (FI) rekommenderar.

Det är där vi är just nu. Omständigheterna är ju inte riktigt som de brukar vara, det är inte normala förhållanden, så vad som händer lite senare tar vi då, säger vd Carina Åkerström om utsikterna för en extra utdelning senare i år om FI skulle häva sin rekommendation.

Annons

Annons

Ser inte slutet på pandemin

Åkerström delar bedömningen att det behövs en extra buffert i det osäkra läget som råder i covid-19-pandemin.

Om man tittar på omvärlden, så som det ser ut, tycker jag det är någon form av anständighet att man är fortfarande lite försiktig, säger hon.
Vi ser ju inte riktigt slutet på pandemin ännu, tillägger hon.

Men enligt Åkerström är Handelsbanken väl rustat för utmaningarna.

Vi har stabil finansiell ställning. Vi har våra kreditförluster under kontroll och vi har faktiskt en underliggande tillväxt i vår affär.

Provisionsnetto på rekordnivåer

Under året ska Handelsbanken inte bara hantera pandemin. Konkurrensen på bolånemarknaden har hårdnat och samtidigt ska planen för kontorsnedläggningar som lanserades i september i fjol genomföras.

Handelsbanken siktar på att nästan halvera antalet kontor till omkring 200 under 2021, vilket beräknas beröra cirka 1 000 anställda. Denna omställning går enligt plan, enligt Åkerström.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, lyfter till rekordnivåer med draghjälp från Handelsbankens fonder, enligt Åkerström. Av nettoinflödet på fondmarknaden tog Handelsbanken 46 procent.

Störst på nya bolån

Samtidigt är Handelsbanken störst av alla svenska banker när det gäller nya bolån 2020, med en ackumulerad marknadsandel på 17 procent. Fast det är en väsentligt mycket lägre andel än andelen på strax under 22 procent som banken har i den befintliga bolånestocken.

Vi håller en väldigt stor marknadsandel när det gäller nettoinflödet, men konkurrensen har naturligtvis visat kunder att det finns alternativ. Det är det vi ska möta och bli ännu bättre på att möta framgent, säger Åkerström.

Bankens marginaler på utlåningen till bostäder var stabila under fjärde kvartalet.

Handelsbanken var fjolårets förlorare bland storbankerna på Stockholmsbörsen, med ett kursfall på 18 procent. Hittills i år har aktien stigit med drygt 1 procent – i linje med Stockholmsbörsen i övrigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss