A-
A+

Börsrally i oktober: "Signaler vi väntat på"

Under oktober återhämtade sig börsen. Arkivbild.
Under oktober återhämtade sig börsen. Arkivbild.
EkonomiTT

I stort blev oktober en stark börsmånad, efter en betydligt dystrare september. Var det ett nytt lättnadsrally – eller en hint om att en vändning från börsmörkret är nära?

Det är knäckfrågan, enligt börsexperterna.

Annons

Annons

Maria Landeborn, strateg på Danske Bank. Arkivbild.
Maria Landeborn, strateg på Danske Bank. Arkivbild.

Under oktober återhämtade sig Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 6,2 procent. OMXS30-index, med de 30 mest omsatta bolagen, steg med 7,6 procent som helhet.

Under månaden fick marknaden en andningspaus från dystra makroekonomiska rapporter när rapportfloden i stället var i fokus, säger nätbanken Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bolagen säger att det ändå går rätt bra generellt. Den svaga kronan hjälper exportbolagen och bolagen tar höjd för besparingsprogram.

Det har även kommit indikatorer på att inflationen är på väg ned och att uppgången för marknadsräntorna lugnar ned sig, menar Esbjörn Lundevall, som är strateg på SEB.

Sådana saker har hjälpt upp humöret.

Spararna optimistiska

På andra sidan Atlanten fick börsen också en uppstuds i oktober. S&P 500 steg med 5,3 procent och Nasdaqs kompositindex har stigit 1,6 procent. Dow Jones industriindex har rusat 11,0 procent under oktober – och haft sin bästa månad på 46 år, enligt Dagens industri.

Den amerikanska långräntan har fallit tillbaka från en topp på 4,5 procent ned mot 4 procent, vilket har gjort att börserna globalt har jublat, enligt Danske banks strateg Maria Landeborn.

Sedan så går industrin bra också, den ser inte så mycket av den avmattning som makrodata visar, fortsätter hon.

Spararna är lite mindre pessimistiska, det märker Nordnet av. Fler har nettoköpt aktiefonder och även vågat plocka upp så kallade "rapportförlorare", aktier som har gått sämre efter kvartalsrapporterna, som Tesla och techbolagen, fortsätter Frida Bratt.

Till skillnad från i september när spararna i stället vände sig till räntefonder.

De vädrar lite morgonluft i det här lite mer positiva sentimentet.

Annons

Annons

Börsen blickar framåt

Fler har även sålt av bolag som har gått bra för att hämta hem vinst, ett exempel är Netflix som var den mest nettosålda aktien på Nordnet i oktober.

Oktober kan jämföras med juli, är ekonomerna överens om, där vi under båda månaderna såg en uppstuds från en nedåtgående marknad.

Om det är ett lättnadsrally eller om en vändning är i sikte är knäckfrågan, enligt Frida Bratt.

Börsen är ändå framåtblickande, runt sex till nio månader framåt, och då är vi någonstans kring nästa sommar. Och då tror faktiskt marknaden att centralbankerna kommer att lugna ned sig. Det är de signalerna som vi behöver få och har gått och väntat på.

"Börsbotten kan ligga framför oss"

Maria Landeborn tror däremot att oktobers uppstuds var något tillfälligt.

Sedan betyder inte det att det inte kan fortsätta under november också, men förr eller senare kommer börsen att gå tillbaka därför att vi ser en så pass stark konjunkturavmattning.

Samtidigt väntar flera centralbanksbesked i november, först den amerikanska centralbanken Federal Reserve och även svenska Riksbanken senare under månaden.

Stort fokus kommer att ligga på vad centralbankerna säger om inflationen, på hur mycket man ska höja räntorna framöver och på hur makrodatan utvecklas.
Det är inte alls säkert att vi har sett börsbotten än så länge, den kan ligga framför oss, säger Maria Landeborn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.