A-
A+

Bosnienserber firar kontroversiell 30-årsdag

Bosnienserber paraderar i en kontroversiell marsch i östra Sarajevo på söndagen.
Bosnienserber paraderar i en kontroversiell marsch i östra Sarajevo på söndagen.
Bosnien-HercegovinaTT-AP-AFP

Nya manifestationer visar bosnienserbers ökade och mycket kontroversiella vilja till frigörelse från Bosnien-Hercegovinas centralstyre.

Annons

Annons

Medlemmar i Republika Srpskas polisstyrka på marsch i Banja Luka.
Medlemmar i Republika Srpskas polisstyrka på marsch i Banja Luka.

Bosnienserber firade 30-årsdagen av det unilaterala utropandet av en självständig region. Utropandet för 30 år sedan ses som inledningen på det förödande kriget i Balkan.

Omkring 800 medlemmar av polisstyrkan i Republika Srpska (den bosnienserbiska delen av landet) deltog i en marsch i dess största stad Banja Luka. Totalt samlade arrangemanget omkring 2 700 personer.

Paraden markerar samtidigt den ökade kraften bakom bosnienserbiska krav på självstyre i området, som var mycket hårt drabbat under Bosnienkriget 1992–1995.

I de östra delarna av Sarajevo, Bosnien-Hercegovinas huvudstad, bar en stor samling människor fram en 527 meter lång serbisk flagga längs med gatorna.

"Ingen frihet utan stat"

Söndagens manifestationer genomfördes i skuggan av bosnienserbernas tilltagande separatistiska strävanden, där de vill ta sig ur statsbildningen Bosnien-Hercegovina. I december röstade bosnienserbiska parlamentariker för ett ökat frigörande från centralstyret i Bosnien-Hercegovina.

Vi har skapat Republika Srpska då vi vet att det inte finns någon frihet för det serbiska folket om det inte har sin egen stat, sade den kontroversielle ledaren Milorad Dodik i Banja Luka på söndagen.

Faktum är att högtidlighållandet av självständighetsutropandet har förklarats bryta mot Bosnien-Hercegovinas grundlag.

Annons

Annons

Uppdelat land

Milorad Dodik är Republika Sprskas representant i Bosnien-Hercegovinas delade ledarskap. Det bosniska centralstyret bygger på representation från landets två självstyrande områden, där de etniska grupper som stred i Bosnienkriget till exempel ingår i samma militärmakt.

Kritiken mot separatiststrävandena är stark både regionalt och internationellt.

Bosniaker i landets andra självstyrande region varnar för att Dodiks försök kan leda till våldsamheter. USA har riktat sanktioner mot bosnienserbiska representanter, som har trappats upp. Dessa viftar Dodik undan.

Det gör det klart för mig att jag måste lyssna till er, att ni inte valde mig för att tillmötesgå USA:s önskningar utan det serbiska folkets, sade Dodik inför åhörare på söndagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.