A-
A+

Böter för frivilligt sex vanligare i Norge

En norsk soldat under en Natoövning. Arkivbild.
En norsk soldat under en Natoövning. Arkivbild.
NorgeTT

Ömsesidigt sex mellan sedan länge byxmyndiga personer leder allt oftare till böter i Norge.

I fjol bötfälldes 44 personer för frivilligt sex – en rejäl ökning jämfört med 2019, då 26 personer bötfälldes, rapporterar NRK.

Annons

Annons

Det handlar om soldater, som inte åtnjuter samma grad av sexuella frihet som resten av norrmännen. Ett simpelt samlag på militärt område betraktas inte sällan som ett disciplinärt ärende, varför aktiviteten sorterar under disciplinlagen.

Älskog kan om det vill sig illa kosta utövarna 1 200 norska kronor.

Linnea Røbech, fackligt förtroendevald inom det norska försvaret, har noterat att antalet soldater som bötfällts för frivilligt sex har ökat. Hon tror att det kan kopplas till coronapandemin.

Stränga smittskyddsåtgärder har lett till att soldaterna fått stanna kvar på kasernerna, tätt samlade på förläggningsområdet. När så många är samlade på en och samma plats tror jag att mänskliga behov snabbt kan ta överhanden, säger hon till NRK.

Även generaladvokat Sigrid Redse Johansen tror att antalet bötfällda sexutövare inom försvaret är en konsekvens av coronapandemin och att soldaterna tillbringat mer tid på förläggningarna, skriver hon i en rapport.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!