A-
A+

Boxaren Klytjko "slåss" med Ukrainas president

På skylten är idrottsstjärnan och nu borgmästare i Kiev Vitalij Klytjko som uppmanar att 'sluta hänga' – en kampanj i att få fler att stanna hemma på grund av smittspridningen.
På skylten är idrottsstjärnan och nu borgmästare i Kiev Vitalij Klytjko som uppmanar att "sluta hänga" – en kampanj i att få fler att stanna hemma på grund av smittspridningen.
UkrainaTT

Kievs borgmästare, den tidigare boxaren Vitalij Klytjko, har under en och samma vecka stängts ute från ett viktigt säkerhetsmöte och portats från flygplatsen, dit han kom för att välkomna Tysklands Angela Merkel.

Skälet uppges vara att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ett horn i sidan till honom.

Annons

Annons

Oppositionsledaren Vitalij Klytjko efter en attack när han försökte stoppa konflikten mellan demonstranter och polisen i centrala Kiev i Ukraina. Akrivbild från april, 2014.
Oppositionsledaren Vitalij Klytjko efter en attack när han försökte stoppa konflikten mellan demonstranter och polisen i centrala Kiev i Ukraina. Akrivbild från april, 2014.
Ett möte mellan då ledamöter i det ukrainska parlamentet och dåvarande USA:s utrikesminister John Kerry. Från vänster till höger Vitalij Klytjko, John Kerry, Petro Porosjenko, Oleh Tyahnybok och Sergei Tigipko.
Ett möte mellan då ledamöter i det ukrainska parlamentet och dåvarande USA:s utrikesminister John Kerry. Från vänster till höger Vitalij Klytjko, John Kerry, Petro Porosjenko, Oleh Tyahnybok och Sergei Tigipko.
Zelenskyjlaget betraktar Klytjko som en veritabel utmanare i presidentvalet 2024. Även om det är långt dit ännu, börjar positionerna ändå utkristallisera sig redan nu, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Den 20 augusti fick borgmästare Klytjko en inbjudan till ett möte med Ukrainas försvars- och säkerhetsråd. Kruxet var att den kom mycket nära inpå träffen, två timmar innan mötet skulle börja, och när Klytjko själv befann sig utanför Kiev. Händelsen har beskrivits som att han stängdes ute från mötet – men Klytjkos "nej tack" fördömdes ändå av president Zelenskyjs styre.

Två dagar senare, när Tysklands förbundskansler Angela Merkel landade i den ukrainska huvudstaden, hindrade vakter Klytjko från att komma in på flygplatsen. Detta med hänvisning till att hans namn inte fanns med på en lista. Den förre boxningsvärldsmästaren, som är känd för sina internationella kontakter, avstod från att bråka, men har på sociala medier uttryckt sin förvåning.

Olika läger

Det "kalla kriget" mellan president Zelenskyj och borgmästaren har dock pågått längre än så.

Zelenskyj försökte bli av med Klytjko efter att han blev vald till president. Det är inte konstigt, eftersom de har olika bakgrunder, säger Hedenskog.

Klytjko företräder partiet Udar, vilket betyder "smockan". Udar kom trea i det ukrainska parlamentsvalet 2012. När proteströrelsen Euromajdan drog igång 2013 blev Klytjko en av oppositionsledarna.

Även om Majdan drevs av grupper på gatan och inte av politisk opposition i parlamentet var Klytjko en central gestalt i själva skeendet, berättar Hedenskog.

Klytjko ville ställa upp i presidentvalet redan 2014. Men istället slöt han en överenskommelse med oligarkerna Petro Porosjenko och Dmytro Firtasj. De enades om att boxningsvärldsmästaren skulle bli borgmästare i Kiev och att man skulle stödja Porosjenkos presidentkandidatur. Pakten lyckades – båda valdes till sina respektive poster.

Den nuvarande presidenten Zelenskyj kom till makten år 2019.

Då hade Porosjenko tappat sin tidigare popularitet och ansågs vara korrupt. Zelenskyj hade en nära kontakt med en annan oligark som var konkurrent till Firtasj. Så ursprungligen har de (Klytjko och Zelenskyj) olika band till olika ekonomiska grupper i Ukraina, säger Hedenskog.

Annons

Annons

Sitter på två stolar

När Zelenskyj blev president riktade han omedelbart in sig på Klytjko, bland annat genom att kritisera att denne sitter på två stolar. Boxaren är nämligen både borgmästare och ordförande i Kievs stadsfullmäktige.

Zelenskyj försökte avsätta Klytjko från den ena positionen, men det har han inte lyckats med, säger Hedenskog.

Klytjko har valts om som borgmästare i Kiev två gånger sedan 2014. Han har dock fått kritik för att huvudstaden ligger efter när det gäller infrastruktur och olika byggprojekt som tunnelbanans utbyggnad, renoveringar och brobyggen.

Det är mycket som förfaller och Zelenskyj anklagar Klytjko för att pengarna försvinner i korruption, säger Hedenskog.

Större hot

Nästa presidentval i Ukraina hålls 2024, men förberedelserna pågår redan. Enligt valsystemet blir det en andra valomgång om ingen kandidat når över 50 procent i den första.

Redan nu spekulerar man om hur en eventuell andra valomgång skulle se ut. Zelenskyj skulle kunna vinna därför att han framstår som den minst dålige kandidaten, säger Hedenskog.

Bland de eventuella rivalerna finns expresident Petro Porosjenko som, enligt Hedenskog, har ett förbrukat namn samt Jurij Bojko, ledare för ett proryskt parti som sannolikt inte heller skulle kunna vinna en annan valomgång.

Zelenskyj ser Klytjko som större hot. Han anses vara en proeuropeisk politiker med både internationella kontakter och rika ukrainska finansiärer bakom sig, vilket är helt nödvändigt för den som vill nå presidentposten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!