Branschen frågande till nya restriktioner

Visitas vd Jonas Siljhammar. Arkivbild.
Visitas vd Jonas Siljhammar. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Regeringens nya besked ifrågasätts av branschen. Besöksnäringens organisation Visita är kritisk till att gränsen för att servera alkohol sänks till klockan 20 – och Svensk Handel undrar "hur välgrundat det är" att uppmana till inställd mellandagsrea.

Annons

Annons

Annons

Annons

Svensk Handels vd Karin Johansson. Arkivbild.
Svensk Handels vd Karin Johansson. Arkivbild.

Visitas vd Jonas Siljhammar säger att beslutet om att sänka gränsen för alkoholförsäljning kommer att leda till tomma restauranger.

De flesta middagar intas med någon form av alkohol, det är en helhetsupplevelse, säger Siljhammar.
Det här kommer att få enorma konsekvenser på så sätt att folk kommer inte vilja gå ut och äta middag.

"Inte motiverat"

Siljhammar håller inte med om att beslutet att sänka sluttiden för alkoholservering är motiverat.

Nej, det gör jag inte. Det är tydligt att en väldigt liten del av smittspridningen kommer från restauranger. Därför tycker jag att det borde vara många andra åtgärder som man borde kunna sätta in i stället för att förhindra smittspridning, säger han.

Visita vill att regeringen tillför ytterligare stöd till branschen efter beskedet, och efterlyser att redan aviserat stöd betalas ut i snabbare takt än hittills.

Väldigt många företag väntar på pengar från tidigare perioder, och nu har man gått ut och sagt att besked och utbetalningar kommer ske någon gång under våren. Det är här och nu som företagen behöver stöden, säger Siljhammar.

Annons

Annons

Rensa lagren

Branschorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson kommenterar regeringens uppmaning till butiker att ställa in mellandagsrean med att hon "undrar hur välgrundat det är".

Vi är av den uppfattningen att de allra flesta butiker inte har problem med trängsel. Det borde inte vara ett förbud mot att gå i butik, utan mot trängsel. Man borde kunna hålla isär de tankarna, säger hon.

Johansson betonar att många butiker inte bedriver försäljning på nätet, och att varulagret därför finns ute i butikerna.

Har man inte fått sälja tillräckligt under julhandeln eller tidigare under hösten behöver man bli av med sina varor. Det är det mellandagsrean handlar om, att rensa lagren, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons