A-
A+

Branschen tvingas importera ägg efter brist

Sedan januari i år har det varit äggbrist i Sverige – nu tvingas livsmedelsindustrin importera ägg från Nederländerna.
Sedan januari i år har det varit äggbrist i Sverige – nu tvingas livsmedelsindustrin importera ägg från Nederländerna.
SamhälleTT

Bestående äggbrist innebär import från länder där hönor sitter i bur och där salmonella är betydligt vanligare än i Sverige.

Sveriges största äggproducent CA Cedergren har under året fått avliva 1,9 miljoner värphöns efter salmonella. Under onsdagen stod det klart att alla anläggningens hönor nu måste avlivas för att komma tillrätta med smittan.

Sedan början av året har ägg från Sveriges största äggproducent inte nått handeln för vanliga konsumenter. Äggen har i stället gått till livsmedelsindustrin där man exempelvis har gjort äggpulver av dem . Nu tvingas branschen importera ägg från andra länder för att klara sitt behov.

Flera av våra grannländer har även de äggbrist just nu. Finland har också haft smittor, vilket är en ny situation för landet, säger verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska ägg.

Det leder till att Sverige behöver importera ägg från länder längre bort än tidigare. Ett land som branschen kommer att börja importera från är Nederländerna, där man inte har samma krav på djurhållning som i Sverige.

De har mer problem med salmonellasmitta, de använder mycket mer burar i sin djurproduktion och de trimmar till viss del näbbarna på hönsen fortfarande, säger hon.

Sedan början av året har Sverige haft äggbrist, något som har drivit upp priserna. Men till jul kommer vanliga konsumenter förhoppningsvis inte märka av bristen, utan det kommer finnas ägg i butikerna, enligt Svenskt ägg.

Det kommer finnas ägg på hyllorna. Vi prioriterar äggen till konsumenterna så man behöver inte vara orolig för någon stor brist, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.