A-
A+

Brasilien passerar 600 000 coviddöda

Vita näsdukar som symboliserar avlidna i covid-19 har hängts upp på stranden Copacabana i Rio de Janeiro.
Vita näsdukar som symboliserar avlidna i covid-19 har hängts upp på stranden Copacabana i Rio de Janeiro.
BrasilienTT-Reuters-AP

Brasilien har som andra land i världen passerat 600 000 döda med covid-19. USA nådde, som första land, den dystra milstolpen i juni.

Annons

Annons

De registrerade dödsfallen i Brasilien som kopplas till covid-19 tickade förbi 600 000 på fredagen.

Landets regering – ledd av Jair Bolsonaro – har fått skarp kritik för hur man har hanterat pandemin. Men det finns tecken på att det värsta är över för Brasilien. De dagliga dödstalen är numera 80 procent färre än i april, då 3 000 om dagen avled med sjukdomen.

"Andra länder avundsjuka"

I mångt och mycket har också landet börjat återgå till livet före pandemin. I storstaden São Paulo fylls barerna för happy hour, i Brasília är det mer fysiska möten än via Zoom, och i Rio de Janeiro trängs badgästerna på stadens berömda stränder.

Minskningen beror till stor del på att vaccineringen – som till en början var trevande i Brasilien – nu har tagit rejäl fart. 70 procent av landets befolkning har nu fått en första vaccindos, en högre siffra än USA.

Andelen som inte vill ta vaccinet är verkligen låg, vilket gör andra länder avundsjuka. Det är väldigt viktigt för Brasilien för att begränsa pandemin, säger Alexandre Naime Barbosa, epidemiologichef vid universitetet UNESP.

Annons

Annons

Osäkerhet kring delta

Deltavarianten har heller hittills inte slagit så hårt i Brasilien, vilket kan bero på gammavariantens hårda härjning i landet.

Den enorma förlusten av liv som vi hade med gamma resulterade i att en andel av befolkningen till viss del hade en immunitet när deltan spreds, säger virologen Fernando Spilki vid universitetet Feevale.

Men andra experter är mer vaksamma, och varnar för att deltavarianten fortfarande kan koppla ett grepp om landet. Miguel Lago, chef för Brasiliens institut för hälsopolitiska studier, anser att landet tar betydande risker med öppnandet, och varnar för att fler snart kommer att behöva sjukhusvård.

Pandemin har avtagit, men 500 dödsfall om dagen är långt i från bra. Och vi har inte ens halva befolkningen fullt vaccinerade ännu. Vi vet helt enkelt inte tillräckligt och vi har den här fruktansvärda milstolpen att fundera över nu, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.