-
+

Brasor och bagels i Bidens liv som president

Brasan sprakar i bakgrunden när USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris träffar finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
Brasan sprakar i bakgrunden när USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris träffar finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
USATT

Han bär fortfarande brun portfölj till kontoret, börjar dagen med en kopp kaffe med sin fru och vinner över sitt barnbarn i tv-spel. Följ med bakom kulisserna hemma hos USA:s färskaste president Joe Biden.

Annons

Annons

USA:s president Joe Biden i Ovala kontoret, med vicepresident Kamala Harris till vänster och försvarsminister Lloyd Austin till höger.
USA:s president Joe Biden i Ovala kontoret, med vicepresident Kamala Harris till vänster och försvarsminister Lloyd Austin till höger.
USA:s president Joe Biden efter söndagsmässan i Wilmington den 7 februari.
USA:s president Joe Biden efter söndagsmässan i Wilmington den 7 februari.
Jill och Joe Biden på väg hem från sin helg på Camp David den 15 februari.
Jill och Joe Biden på väg hem från sin helg på Camp David den 15 februari.

Hans föregångare var utpräglade nattugglor som ägnade kvällarna åt att läsa rapporter (Barack Obama) och se på tv (Donald Trump). Men den 46:e presidenten går hellre till sängs tidigt – även om han hinner läsa några brev från allmänheten innan dess, enligt CNN.

Morgnarna går på rutin för Joe Biden, som rör sig hemtamt i Vita huset. Som vicepresident tillbringade han mycket tid på 1600 Pennsylvania Avenue och nyligen tittade han in i sitt gamla kontor i Västra flygeln för att visa Kamala Harris platsen där hans fru Jill Biden lämnade en alla hjärtans dag-hälsning 2009. USA:s nuvarande första dam skrev då "Joe älskar Jill" över hela fönstret.

Det känns som om jag är på väg hem, konstaterade Biden efter att ha svurits in i januari.

Uppskattad brasa

Hans dagar börjar med kaffe med Jill Biden. Paret har gott om plats, det är första gången på länge som inga barn bor i Vita huset. Däremot har de två schäfrar, och Major och Champ gör ibland Biden sällskap framför den öppna spis i Ovala kontoret som presidenten har uttryckt sin uppskattning för.

Ibland uppges han till och med själv lägga in ett nytt vedträ.

"Sådana här dagar är jag tacksam för det korta pendlingsavståndet", konstaterade Biden på Twitter en särskilt snöig dag – och bilden visar en skinnjackeklädd president på väg till kontoret från residenset.

Där inleds arbetsdagarna strax efter klockan 9, då möten och telefonsamtal avlöser varandra. Är det videomöte rullas en storskärm in. Många senatorer har redan besökt honom för att diskutera pandemin och infrastrukturfrågor.

Annons

Annons

Röd knapp

Dörren står dock inte öppen för alla på samma sätt som den ibland gjorde på Trumps tid. En annan skillnad mellan deras kontorsvanor gäller den röda knapp som Trump ska ha använt för att snabbt få in en Cola light.

Knappen var monterad på en trälåda som visserligen har använts av presidenter i årtionden, men då för att anropa personal och inte för att beställa läsk. När Biden tillträdde framgick det snart av bilder att lådan var borta från skrivbordet. Nu tycks den vara tillbaka – men det är oklart exakt hur han tänker använda den.

Vid 19-tiden brukar presidenten återvända hem. Han ses ofta promenera längs den klassiska kolonnaden med mappar under armen och uppges fortfarande bära brun portfölj till kontoret.

Besöker kyrkan

På helgerna går katoliken Biden sina vana trogen i kyrkan, såväl i Washington DC som hemma i Wilmington. Mässbesöken har hans personal beskrivit som små andningshål där presidenten kan uppleva ett stråk av normalitet, om så bara för en timme. Under hans första söndag i Vita huset handlade rubrikerna om hur Biden och sonen Hunter passade på att köpa bagels efter mässan.

Biden hyser varma känslor för tåg och har blivit känd som "Amtrack Joe" för sina frekventa resor på räls från Washington DC hem till Delaware. Men efter 36 år i senaten och åtta år som Obamas högra hand har Biden också gjort oräkneliga resor på regeringsflyg. Och när han nyligen reste till Wilmington över helgen tog det bara 25 minuter – en tredjedel av tiden det hade tagit med tåg, eftersom han passade på att ta sin första tur som president i regeringsplanet Air Force One.

Det var en stor ära, men ärligt talat tänkte jag inte så mycket på det, sade Biden efter premiärturen.

Tv och tv-spel

Tv-apparaterna ombord visade ESPN – och CNN, helt andra val än vad Trump sannolikt hade gjort. Alla bar munskydd och Biden avstod från att gå bak i planet för sedvanligt småprat med pressen. I stället valde han det mer smittsäkra alternativet att ta några frågor utomhus efter flygturen, enligt nyhetssajten Axios.

Biden har även hunnit besöka presidentens officiella lantställe Camp David för att "umgås med familjen och göra det vi alltid gör".

I det ingick tydligen att spela Mario Kart med barnbarnet Naomi. På Instagram konstaterar hon att hennes farfar var "lite rostig, men han vann ändå (knappt)".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss