A-
A+

Brast om känsliga uppgifter – tvingas betala

Region Dalarna får böter från IMY. Genrebild.
Region Dalarna får böter från IMY. Genrebild.
VårdTT

Kallelser som gått ut till patienter har visat känsliga personuppgifter. Nu måste Region Dalarna betala 200 000 kronor i sanktionsavgift.

Annons

Annons

Regionen har fått klagomål på att de skickat ut kallelser till patienter där vårdavdelningen som kallar till besöket har varit fullt synlig i kuvertets adressfönster.

Nu har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) beslutat att regionen ska betala en sanktionsavgift eftersom man brustit i hanteringen av känsliga personuppgifter. Det ska ha rört sig om ungefär 2 500 kallelser per år, bland annat till en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning och en samtalsmottagning för barn och unga.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna uppger att den upphandlat en tjänst för utskick av kallelser där det inte ska framgå av kuvertet vilken mottagning som en kallelse till vårdbesök avser.

Det visade sig sedan, efter att IMY inlett en tillsyn, att det inte omfattade alla kallelser. IMY menar därför att regionen inte har genomfört tillräckliga åtgärder för att skydda känsliga personuppgifter i kallelserna. Region Dalarna ska betala 200 000 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.