A-
A+

Bredbandsförslag möts av jubel

Installation av fiber på landsbygden kommer att underlättas med samarbete över kommungränsen. Arkivbild.
Installation av fiber på landsbygden kommer att underlättas med samarbete över kommungränsen. Arkivbild.
EkonomiTT

Kommuner ska få hjälpa sina grannar bygga ut bredband, föreslår regeringen. Förslaget möts av jubel från Svenska stadsnätsföreningen.

Annons

Annons

"Vår bedömning är att ett sånt här undantag kan möjliggöra 75 000 anslutningar utan ytterligare statligt stöd. Med andra ord innebär det att fler hushåll och företag får bredband både snabbare och billigare än vad de annars kunnat få", skriver branschorganisationens vd Mikael Ek i en kommentar till TT.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman vill se undantag från lokaliseringsprincipen som bland annat styr var kommunala satsningar på bredbandsutbyggnad kan genomföras. Han har därför gett i uppdrag till en utredare att se över hur det kan göras. Syftet är en snabbare bredbandsutbyggnad som också kan nå fler.

I dag förhindrar kommunallagen i praktiken sådana insatser över kommungränserna, vilket begränsar bredbandsutbyggnad som annars skulle kunna komma till stånd i betydligt högre utsträckning och till en lägre kostnad, enligt Svenska stadsnätsföreningen.

Visserligen kan kommunerna samverka, men med det här förslaget skulle kommunerna kunna ansluta över 100 000 ytterligare hushåll och företag om de kommunala stadsnäten ges möjligheten att bedriva bredbandsverksamhet även utanför sina kommungränser, enligt Mikael Ek.

I dagsläget saknar fortfarande omkring hälften av hushållen på landsbygden snabbt bredband, enligt Svenska stadsnätsföreningen, och lokala strider har blåst upp om vilken teknik de boende ska använda. Kritikerna har pekat på att den alternativa tekniken, trådlöst bredband via master med lägre hastighet, i stället för kabel, skapar ett A- och ett B-lag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!