A-
A+

Bristfällig uppföljning på statligt idrottsstöd

Genrebild av fotbollsspelande ungdomar.
Genrebild av fotbollsspelande ungdomar.
Idrott

Inom ramen för det så kallade Idrottslyftet – för utveckling av barn- och ungdomsidrotten – har svensk idrott sedan 2007 tagit emot en halv miljard kronor per år i statligt stöd.

Om pengarna har kommit väl till användning?

Det är svårt att säga.

Annons

Annons

Annons

Annons

Detta då det råder bristfällig uppföljning – och varken specialidrottsförbund eller distrikt kan redogöra för hur det har påverkat utvecklingsarbetet, visar en rapport från analysföretaget Strategirådet, skriver Dagens Nyheter.

”Det öppnar upp för kritik och försvagar i förlängningen möjligheterna att försvara de anslag idrotten får”, står det som en tung dom i rapporten, enligt DN.

Tio av de största specialidrottsförbunden – respektive förbund för basket, fotboll, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, ridsport, simning och tennis – har sammanlagt mottagit 200 miljoner kronor inom ramen för Idrottslyftet de senaste tre åren, men kan enligt rapporten inte redovisa vad stödet har inneburit.

Peter Mattsson, elitidrottschef vid Riksidrottsförbundet, säger att RF har tagit till sig av den kritik som framförs i rapporten.

Självklart vill man som skattebetalare veta vart statens pengar går och att förtydliga kraven på redovisning är en av de justeringar som vi gjort, säger han till DN.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss