British Museum plockar bort grundarens byst

På British Museum i London har bysten av institutionens grundare Sir Hans Sloane flyttats från sin piedestal till ett skåp – och försetts med en skylt med ordet 'slavägare'. Arkivbild.
På British Museum i London har bysten av institutionens grundare Sir Hans Sloane flyttats från sin piedestal till ett skåp – och försetts med en skylt med ordet "slavägare". Arkivbild.
KulturTT

På British Museum i London har bysten av institutionens grundare Sir Hans Sloane plockats bort från sin piedestal – och försetts med en skylt med ordet "slavägare".

Annons

Annons

Flytten av terrakottabysten av Sir Hans Sloane, som vid sin död donerade hela sin samling till det som sedermera skulle bli British Museum, från en piedestal till ett skåp ingår i ett pågående arbete med att granska Londoninstitutionens relation till kolonialismen, säger museichefen Hartwig Fischer i en intervju med Telegraph.

Vi har puttat ned honom från piedestalen – och inget ska döljas. Läkning sker genom kunskap, säger Hartwig Fischer i intervjun.

Nya skyltar

Även andra föremål i det anrika museets samlingar, bland annat sådana som hämtades hem till Storbritannien av kapten James Cook under hans upptäcktsresor, kommer att förses med nya skyltar som förklarar att de hamnat i museets ägo genom "kolonialistiska erövringar och plundring", enligt museets ledning.

Beslutet att granska Sloanes förflutna fattades efter de stora Black lives matter-protesterna som skakade Storbritannien under våren, då museet på grund av coronapandemin tvingades hålla stängt.

Att hålla sig till sanningen är absolut nödvändigt när vi försöker att skriva om den komplicerade och ibland mycket plågsamma historia vi delar, säger Hartwig Fischer.

Annons

Annons

Kolonialt förflutet ifrågasätts

Storbritanniens koloniala förflutna har den senaste tiden ifrågasatts alltmer högljutt.

Bland annat vältes en staty av slavhandlaren Edward Colston i Bristol i en flod av en skara demonstranter i juni. Ytterligare en staty av en slavägare – denna gång av Robert Milligan – plockades i samband med protester bort från sin tidigare placering framför Museum of London Docklands.

British Museum slår återigen upp portarna den 27 augusti efter att hållit stängt under våren grund av coronapandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons