Britter godkänner Astra-vaccin: "Strålande"

Storbritannien har godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.
Storbritannien har godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.
StorbritannienTT

Storbritannien har som första land godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset, som tagits fram tillsammans med forskare vid Oxforduniversitetet.

"En triumf för brittisk vetenskap", enligt premiärminister Boris Johnson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Astra Zeneca-vaccinet – som nu har godkänts – kan förvaras, transporteras och hanteras i normala kylförhållanden, två till åtta grader, i minst sex månader. Det ses som en stor fördel både praktiskt och ekonomiskt när det ska skickas ut i världen.

Nu ska Storbritannien se till att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt, enligt Boris Johnson.

Vaccinationerna ska enligt plan inledas den 4 januari. De allra första doserna ska ges till personer i högriskgrupper.

"Strålande att avsluta 2020 med ett sånt ögonblick av hopp", twittrar hälsominister Matt Hancock.

Det handlar dock om ett slags nödgodkännande från det brittiska läkemedelsverket MHRA, vilket innebär att preparatet ska fortsätta studeras.

Vaccinet ska ges i två doser med mellan fyra och tolv veckor emellan.

Hyllar forskarna

"I dag är en viktig dag för miljoner människor i Storbritannien som kommer att få tillgång till detta nya vaccin", säger Pascal Soriot, vd för den svensk-brittiska läkemedelsjätten, i ett pressmeddelande.

Han lägger till att vaccinet har visat sig vara både effektivt och enkelt att administrera, och kommer att tillverkas av företaget utan vinst.

Han uppskattar att tiotals miljoner människor kommer att vara vaccinerade i slutet av första kvartalet 2021.

Matt Hancock hyllar forskarna vid Oxforduniversitetet och Astra Zeneca. Det faktum att det kan gå upp till tolv veckor mellan doserna är väldigt bra, säger han. Det gör att fler människor kan få en första dos som redan den ger ett bra skydd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Redan nästa vecka finns hundratusentals doser redo, enligt hälsoministern.

Annons

Annons

"Hemsk sjukdom"

Astra Zenecas vaccin skiljer sig från Pfizer-Biontechs och Modernas i det att det använder ett ofarligt förkylningsvirus som levererar en dna-kod med instruktioner för hur kroppen själv kan producera de proteiner från coronaviruset som man vill att immunförsvaret ska reagera på. De andra är av så kallad mrna-typ, där genkoden i stället består av rna.

Dna-molekylen är mindre känslig än rna, vilket bland annat innebär att Astra Zenecas vaccin kan förvaras i normal kylskåpstemperatur.

Astra Zeneca räknar med att att tillverka många miljoner doser under första kvartalet 2021 och arbetar tillsammans med samarbetspartners för att utöka tillverkningskapaciteten av vaccinet.

Alla utom barn

Storbritannien har förbeställt 100 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin. 40 miljoner av dem ska finnas tillgängliga fram till slutet av mars.

Tillsammans med de 30 miljoner doserna av Pfizer-vaccin som redan har börjat användas säger hälsominister Matt Hancock till BBC att alla utom barn kommer att kunna vaccineras med två doser.

Över 71 000 människor smittade av coronaviruset har avlidit i Storbritannien, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons