Britterna väljer strid med EU om brexitlag

Brexitanhängare demonstrerar utanför Europa House i London när EU:s chefsförhandlare Michel Barnier anlände dit i onsdags. Arkivbild.
Brexitanhängare demonstrerar utanför Europa House i London när EU:s chefsförhandlare Michel Barnier anlände dit i onsdags. Arkivbild.
BrexitBryssel, TT:s korrespondent

EU-kommissionen kräver att Storbritannien drar tillbaka ett lagförslag som kringgår utträdesavtalet.

Londons svar är kort: nej.

Annons

Annons

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic på väg in till Europa House i London.
EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic på väg in till Europa House i London.

En ny sammandrabbning om brexit växte i styrka på torsdagen.

I irriterat ordalag hotade EU med juridiska åtgärder om den brittiska regeringen inte ändrade sig om lagen.

Sent på torsdagen valde London att dra sitt svärd och mana till strid om lagförslaget som lades fram i onsdags, i avsikt att skapa "ett juridiskt säkerhetsnät" kring situationen i Nordirland och den interna handeln i Storbritannien.

Beskedet om att lagförslaget kvarstår lämnades av den brittiske kabinettministern Michael Gove till EU:s Maros Sefcovic. Han är EU-kommissionens representant i den gemensamma styrkommitté som hanterar följderna av det utträdesavtal mellan Storbritannien och EU som förhandlades klart i fjol höstas. Och han skräder inte orden.

"EU accepterar inte argumentet att målet med lagen är att skydda Långfredagsavtalet (om fred i Nordirland). I själva verket är EU av åsikten att det gör det motsatta", heter det i ett uttalande efter torsdagens extrainsatta möte i styrkommittén.

Rättsliga åtgärder?

Sefcovic manar nu den brittiska regeringen att dra tillbaka de omstridda delarna av förslaget "så fort som möjligt och allra senast i slutet av månaden".

"Storbritannien har allvarligt skadat förtroendet mellan EU och Storbritannien. Det är nu upp till den brittiska regeringen att återskapa det förtroendet", heter det i EU-kommissionens uttalande, som även varnar för rättsliga åtgärder "som EU inte kommer att dra sig för att använda".

Vi är så tråkiga och lagenliga. Så fungerar det med rättsstatsprinciperna, säger en anonym EU-tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Irländsk oro

Styrkommittémötet hölls samtidigt som Storbritanniens och EU:s chefsförhandlare – David Frost och Michel Barnier – också möttes i London för att stämma av veckans förhandlingsrunda om villkoren för framtida handel, fiske och andra samarbeten efter årsskiftet.

Diskussionerna har hittills gått oerhört trögt, vilket fått Storbritannien att varna för att man klarar sig bra utan avtal, om ingen kan lösning kan nås senast den 15 oktober.

Barnier sade sent på torsdagen att motsättningarna är fortsatt djupa. Efter samtalen sade han att de praktiska, ekonomiska och sociala konsekvenserna blir djupgående om det inte blir något avtal, rapporterar AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons