-
+

Brittisk ekonomi tog rekordsmäll 2020

Restriktioner för att dämpa smittspridningen av coronaviruset slog hårt mot den brittiska ekonomin under 2020. Arkivbild.
Restriktioner för att dämpa smittspridningen av coronaviruset slog hårt mot den brittiska ekonomin under 2020. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Coronapandemin blev ett rekordhårt slag mot Storbritanniens ekonomi. Under 2020 noterades det största BNP-fallet på mer än 300 år.

Annons

Annons

Den brittiska bruttonationalprodukten (BNP) krympte med 9,9 procent under 2020, enligt ny officiell statistik.

Dagens siffror visar att ekonomin har gått igenom en allvarlig chock som ett resultat av pandemin, säger Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister.

Samtidigt visade ekonomin på en viss motståndskraft under fjärde kvartalet med en tillväxt på 1,0 procent under perioden.

När restriktionerna väl lyfts, bedömer vi fortsatt en kraftfull återhämtning i ekonomin, säger Dean Turner, ekonom på UBS Wealth Management.

Men 2021 har börjat tufft med en tredje så kallad lockdown. Brittiska centralbanken Bank of England räknar med att ekonomin krymper 4 procent under första kvartalet, enligt sin prognos.

Även om vi ser vissa positiva signaler gällande motståndskraften i ekonomin under vintern vet vi att den nuvarande nedstängningen fortsatt har en stor påverkan på många människor och företag, säger Rishi Sunak.

Sunak säger att hans fokus framåt fortsatt är att rädda jobb när han lägger fram en ny budget i mars.

Storbritanniens BNP-fall under 2020 är större än de flesta andra stora ekonomier. Enligt Bank of England har ett sådant tapp inte synts sedan 1709 i samband med den ovanligt kalla vintern som har benämnts "Stora frosten".

Storbritannien är ett av de hårdast drabbade länderna i coronapandemin sett till antalet insjuknade och döda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss