A-
A+

Brittisk korv kan slippa EU-kontroll

'Lojalister i Carrick säger nej till en gräns till havs', lyder budskapet på en vägg i Carrickfergus i Nordirland, där brittiskvänliga fraktioner protesterar mot de kontroller som blivit följd av Storbritanniens utträde ur EU. Nu väntar nya EU-förslag för att lätta på situationen. Arkivbild.
"Lojalister i Carrick säger nej till en gräns till havs", lyder budskapet på en vägg i Carrickfergus i Nordirland, där brittiskvänliga fraktioner protesterar mot de kontroller som blivit följd av Storbritanniens utträde ur EU. Nu väntar nya EU-förslag för att lätta på situationen. Arkivbild.
BrexitTT:s korrespondent

Korvar, mediciner och frysta varor kan få slippa kontroller på väg till Nordirland. Förslagen från EU är till för att undvika ännu en kris kring brexit.

I värsta fall hotar handelskrig under hösten.

Annons

Annons

Brexitavtalets Nordirlands-protokoll måste ändras, manar Storbritanniens brexitminister David Frost. Arkivbild.
Brexitavtalets Nordirlands-protokoll måste ändras, manar Storbritanniens brexitminister David Frost. Arkivbild.

Hur gränsen ska fungera mellan EU-landet Irland och det brittiska Nordirland och mellan Nordirland och resten av Storbritannien har varit stridsämnen i flera år.

Alla sidor har bedyrat att man inte vill äventyra 1990-talets fredsavtal om Nordirland. Därför enades man om ett särskilt "Nordirlands-protokoll" för att reglera situationen efter brexit. Det handlar bland annat om vilka varor som ska kontrolleras och var, för att undvika att behöva sätta upp tullstationer, som riskerar att bli mål för extremister.

Den brittiska regeringen och de brittisk-vänliga partierna i Nordirland är dock inte alls nöjda. Protokollet anses bidra till nya spänningar i landsdelen och för att slå in en kil mot övriga Storbritannien, då varor från fastlandet behöver kontrolleras.

Förslag från EU

För att hantera de brittiska klagomålen kommer nu EU med nya förslag om hur protokollet kan justeras.

"Jag har lyssnat till och engagerat mig med parterna i Nordirland. Dagens förslag är vårt genuina svar på deras oro", säger slovakiske Maros Sefcovic, som är EU-kommissionens ansvarige för hantering av olika brexitfrågor, i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Det som nu föreslås är exempelvis kontrollundantag för många växter, frysta varor och särskilda brittiska korvar och andra varor av "nationell karaktär".

Ungefär 80 procent av kontrollerna kommer att tas bort för sådana varor som man normalt hittar på butikshyllorna, inklusive Cumberland-korv, berättas på en pressgenomgång i Bryssel av en av de tjänstemän som tagit fram förslagen.

Annons

Annons

Minskad byråkrati?

Enklare regler ska gälla för varor som är tänkta enbart för den nordirländska marknaden, medan sådant som ska från Storbritannien vidare till Irland – eller resten av EU – får finna sig i mer noggranna kontroller.

Vi är redo att halvera pappersarbetet i tullen. En lastbil som transporterar olika typer av matvaror ska bara behöva ett enda intyg, såvida inte det finns särskilda högriskprodukter ombord, säger EU-tjänstemannen i Bryssel.

EU-förslagen ska nu omedelbart diskuteras tillsammans med Storbritannien. Sefcovic åker själv till London för samtal med brittiske brexitministern David Frost på fredag.

Domstolsbråk

Om åtgärderna räcker för britterna är dock högst osäkert.

Så sent som i tisdags lade Frost fram det senaste om vad Storbritannien vill ha – exempelvis att det blir upp till en internationell skiljedomstol, i stället för EU:s domstol, att avgöra eventuella tvister.

Det vore en historisk felbedömning om EU nu säger att protokollet, som skrevs i extrem brådska i en tid av stor osäkerhet, aldrig kan förbättras, sade Frost i ett tal i Portugal.

På EU-sidan varnas samtidigt för en allt frostigare relation till London.

Stor irritation råder fortsatt även kring fisket efter brexit, med utbrett franskt missnöje över Storbritanniens långsamma handläggning av utlovade fisketillstånd.

Det kan leda till handelskrig. Fast inte omedelbart, säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.