A-
A+

Brooke Shields berättar om våldtäkt i dokumentär

Brooke Shields vid premiärvisningen av dokumentären om henne 'Pretty baby: Brooke Shields' under Sundancefestivalen.
Brooke Shields vid premiärvisningen av dokumentären om henne "Pretty baby: Brooke Shields" under Sundancefestivalen.
FilmTT-AFP

Skådespelaren Brooke Shields berättar i en ny dokumentär att hon som ung våldtogs. Filmen "Pretty baby: Brooke Shields" hade premiär på fredagen under Sundancefestivalen.

Annons

Annons

Shields säger inte vem som förgrep sig på henne men berättar att det var en man som hon redan kände och att hon trodde det handlat om ett arbetsmöte inför en ny film.

Jag gjorde inte så mycket motstånd, det gjorde jag inte. Jag frös helt enkelt. Jag tänkte att mitt enda "nej" borde har räckt. Jag tänkte bara "håll dig vid liv och ta dig härifrån", säger hon i dokumentären.

Shields berättar hur hon ringt en vän som sagt till henne att det var en våldtäkt, men att hon inte har velat tala om händelsen förrän nu.

Dokumentären beskriver hur skådespelaren från ung ålder sexualiserades av sin omgivning. Arkivklipp visar bland annat hur manliga, äldre intervjuare ställer närgångna frågor till en mycket ung Shields om filmer som "Pretty baby" där en elvaårig Shields spelar en barnprostituerad, "Den blå lagunen" eller "Kärlek utan gräns".

Efter att ha slagit igenom som barn studerade Shields på Princetonuniversitetet och hade till en början svårt att ta sig tillbaka till skådespeleriet efter examen – vilket ledde till mötet med den anklagade våldtäktsmannen.

Dokumentären skildrar även hennes mammas alkoholism och det första äktenskapet med tennisstjärnan Andre Agassi.

Shields möttes av stående ovationer efter visningen under Sundance. 57-åringen säger att hon nu är redo att berätta om sitt liv.

Redan vid elva månaders ålder fick Brooke Shields sitt första jobb genom sin mor, som reklammodell för ett tvålmärke. Och därmed var karriären igång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.