A-
A+

Brutalt färjemord i rätten efter 34 år

Ett mord ombord på färjan Viking Sally – som senare målades om och fick namnet Estonia – prövas i rätten efter 34 år. Här ligger fartyget i hamn i Stockholm 1993. Arkivbild.
Ett mord ombord på färjan Viking Sally – som senare målades om och fick namnet Estonia – prövas i rätten efter 34 år. Här ligger fartyget i hamn i Stockholm 1993. Arkivbild.
FinlandTT

Nästan 34 år efter ett brutalt mord på en tysk turist på Finlandsfärjan Viking Sally ställs en misstänkt inför rätta.

Polis kom en 52-årig dansk på spåren efter rekordlång tid, sedan han beskrivit sig själv som en mördare som kommit undan.

Annons

Annons

Natten till den 28 juli 1987 hittades de två tyska turisterna Klaus Schelkle, 20, och Bettina Taxis, 22, svårt skadade i blodiga sovsäckar på färjans däck. De var på väg från Stockholm till Åbo och hade attackerats med ett tillhygge medan de låg och sov. Schelkle avled av sina skador och Taxis överlevde nätt och jämnt.

Finländsk polis nagelfor samtliga personer ombord, men fann ingen gärningsperson och utredningen lades efter en tid ner. I höstas meddelade samma polis överraskande att fallet tycks vara löst.

Den 52-årige danske man som står inför rätta var den person som först larmade om våldsdådet. Enligt åklagaren var han inget vittne utan i själva verket den som hade attackerat tyskarna, med en slägghammare.

Det verkar inte finnas någon teknisk bevisning, rapporterar finländska och danska medier. Vid mordtillfället var den åtalade 18 år och på väg till ett scoutläger. Nu är han på plats i den finländska domstolen och nekar till mordet och mordförsöket. Han har dömts för en lång rad brott tidigare och i olika sammanhang hävdat att han dödat utan att åka fast.

Viking Sally döptes senare om till Estonia. 852 människor omkom när fartyget förliste i Östersjön 1994.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!