A-
A+

Bugg hindrar polisen söka fingeravtryck

Sedan flera veckor tillbaka ligger it-systemet för fingertryckssökning nere hos Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.
Sedan flera veckor tillbaka ligger it-systemet för fingertryckssökning nere hos Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.
BrottTT

Polisen kan sedan flera veckor tillbaka inte söka efter fingeravtryck i sin egen databas. Ett allvarligt it-fel hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) har lett till att systemet har fått stängas ned, rapporterar SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

När NFC får in ett fingeravtryck från en brottsplats kan man vanligtvis göra en sökning mot polisens register som innehåller fingeravtryck från mängder av brottsmisstänkta.

Men sedan flera veckor har systemet varit nedstängt till följd av en allvarlig bugg i ett nytt it-system. NFC kan i dag bara undersöka om ett fingeravtryck stämmer överens mot en viss utpekad person, inte om det kan matchas mot ett fingeravtryck i databasen.

Vi har stängt av systemet tills vi hittar en lösning, säger Liselotte Nielsen Sundberg, verksamhetsexpert vid NFC, till SVT.

När felet är åtgärdat kommer man att kunna göra sökningarna i efterhand, men alltså betydligt senare än vad som annars varit möjligt.

Tyvärr fyller det här felet på våra tidigare förseningar, säger Liselotte Nielsen Sundberg, som uppger att NFC i dag har en så kallad ärendebalans på över tusen ärenden.

Åklagarmyndigheten har informerats om felet som kan leda till förseningar i många polisutredningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss