A-
A+

Burmans OS-start i fara – ödestävling väntar

Jens Burman under Sverigepremiären i Gällivare i slutet av november. Arkivbild.
Jens Burman under Sverigepremiären i Gällivare i slutet av november. Arkivbild.
SkidorTT

Jens Burmans ryggproblem fortsätter och hans OS-start är i fara. Världscuptävlingen i Frankrike nästa helg kan bli ett ödestest.

Nu gäller det att få en grund och försöka köra hårt in mot OS. Funkar inte det vet jag inte vad som händer, säger längdskidåkaren.

Annons

Annons

Jens Burman röntgade under måndagen ryggen på lasarettet i Östersund. Han fick inget svar direkt, men kunde ändå meddela att det inte blir någon start i Skandinaviska cupen i Falun i helgen.

I stället hoppas han på en vändning i världscuptävlingarna i franska Les Rousses helgen 15–16 januari.

Där vill jag stå på start, köra för fullt och känna att det finns någonstans där. Skulle det inte alls funka där, och man har ont, ja, då vet jag inte riktigt hur det blir, säger Jens Burman till TT.

Inte redo för tävling

Burman bröt Sverigepremiären i Gällivare i slutet av november och har sedan bara kört en världscuptävling, 15-kilometersloppet i Davos där han slutade 42:a. Därför hade 27-åringen verkligen hoppats komma till start i Falun.

Men:

Jag är inte redo för ett tävlingsrace. Kroppens försvarsmekanik gör att om man har lite ont någonstans spänner och försvarar sig kroppen omedvetet. Så när jag försöker köra hårt är musklerna därför på spänn och då säger det sig självt att musklerna redan är fullt påkopplade och man blir trött mycket fortare, säger Burman.

Annons

Annons

Ingen "quick fix"

Jens Burman säger att resultatet av röntgenundersökningen inte kommer att avgöra hans plan för att komma tillbaka i tid till OS i Peking om en månad.

Det ger bara ett svar på vad som är orsaken. Det går inte att göra någon quick fix till OS. Planen är att försöka köra på och träna och hoppas att det vänder. Nu gäller det att försöka få en grund och köra hårt in mot OS. Funkar det inte vet jag inte vad som händer.

TT: Hur mår du mentalt?

Det som är jobbigast är känslan att man sviker sponsorer och folk som sitter och hoppas på mig. Det här, mitt jobb och alla mina inkomster, grundar sig på skidåkning. Nu är det noll och på det viset är det inget roligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.