A-
A+

Byggbolagen betar av bostadsbristen

Bostadsbyggandet ökar, men behovet av nya bostäder kommer att vara fortsatt stort flera år framöver. Arkivbild.
Bostadsbyggandet ökar, men behovet av nya bostäder kommer att vara fortsatt stort flera år framöver. Arkivbild.
EkonomiTT

Regeringen faller på ett förslag som syftade till att öka bostadsbyggandet – men i år och nästa år byggs fler bostäder än som behövs, enligt en ny rapport från Boverket.

Annons

Annons

I år påbörjas knappt 62 000 bostäder, och nästa år 64 000. Enligt verkets beräkningar behövs cirka 59 000 bostäder per år fram till 2029.

"Bostadsmarknaden har utvecklats starkt trots pandemin. Med nuvarande byggtakt minskar det underskott som byggts upp under lång tid", skriver ger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket, i ett pressmeddelande.

Att byggbolagen börjar beta av bristen på bostäder beror till stor del på en ökad efterfrågan. Fler svenskar är i trettioårsåldern, bildar familj och vill ha en bostadsrätt eller en villa.

Den trenden märktes faktiskt redan innan pandemin, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.

Pandemin

Pandemin har också bidragit. Fler jobbar hemifrån och vill ha mer plats eller bostad på längre pendlingsavstånd.

Fram till år 2029 behövs drygt en halv miljon bostäder. Boverket gör inte prognoser om byggandet längre fram än 2022 och spår inte om byggbolagen verkligen kommer att bygga bort hela bostadsbristen.

Men Hans-Åke Palmgren ser i alla fall inga tecken på att byggandet skulle minska.

Annons

Annons

Krisen

Regeringen föll när Vänsterpartiet motsatte sig ett förslag om friare hyressättning i nybyggnation, ett förslag som ville bidra till ökat byggande. Nu visar Boverkets analyser att det redan byggs tillräckligt många bostäder.

Var då både förslaget och regeringskrisen onödig?

Märta Stenevi är språkrör för miljöpartiet. Hon kommenterar inte regeringskrisen.

Men jag kan konstatera att det redan byggs tillräckligt mycket för den grupp svenskar som kan efterfråga de bostäder som skulle ha byggts med fri hyressättning i nyproduktion, säger hon.

I stället behövs andra saker, anser hon.

Det behövs hjälp med statliga lån till insatsen för den som köper sin första bostad, höjda bostadsbidrag och att den som lämnar ett destruktivt förhållande ska kunna skaffa sig ett tryggt hem.

Centerpartiet

Centerpartiet står bakom friare hyressättning. Ola Johanson är bostadspolitisk talesperson för partiet.

Att Boverket pekar på att byggandet ökar behöver inte betyda att det verkligen blir så och att ökningen håller i sig. Det behövs förändrade förutsättningar för att marknaden ska fungera, skriver han i ett mejl till TT.

Socialdemokraten Johan Löfstrand kommenterar inte heller regeringskrisen. Han skriver i stället i ett mejl att socialdemokraterna arbetar för fler bostäder.

Vi har drivit igenom investeringsstödet som lett till att fler billigare bostäder byggts. Över 47 000 bostäder har beviljats detta stöd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!