A-
A+

Byggkostnaderna lyfter kraftigt

Statistiska centralbyråns byggkostnadsindex ökade med 16,3 procent i januari, jämfört med samma månad förra året. Arkivbild.
Statistiska centralbyråns byggkostnadsindex ökade med 16,3 procent i januari, jämfört med samma månad förra året. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Byggkostnaderna fortsätter stiga både snabbt och mycket. Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 16,3 procent jämfört med januari 2022, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den största ökningen i årstakt sedan 1974.

Jämfört med december steg byggkostnadsindex med 2,2 procent i januari.

Entreprenörernas kostnader var i januari i år 10,7 procent högre än samma månad 2022. Jämfört med december var uppgången i januari 0,6 procent. Framför allt är det elkostnader, men också kostnader för transporter och drivmedel, som enligt SCB blivit dyrare.

"Vitvaror, övrigt byggmaterial, material för målning och betongvaror ökade mest. Ökningen motverkades av att kostnaderna för trävaror och järn och stål inklusive armeringsstål sjönk", skriver SCB i ett pressmeddelande.

Byggherrens kostnader ökade med 43,9 procent i januari, jämfört med samma period förra året. Där är det ökade räntekostnader som påverkat uppgången mest. Mellan januari 2022 och januari i år har byggherrens räntekostnader ökat med 146,1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.