A-
A+

Bytte kön – nekas plats på kvinnofängelse

Østre landsrett (hovrätten) anser att en dansk kvinna som har bytt kön juridiskt fortsatt ska avtjäna sitt straff på en avdelning för män. Arkivbild.
Østre landsrett (hovrätten) anser att en dansk kvinna som har bytt kön juridiskt fortsatt ska avtjäna sitt straff på en avdelning för män. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

En dansk kvinna som har bytt juridiskt kön får inte flytta till ett kvinnofängelse. Även om hon juridiskt sett är en kvinna är hon fortsatt biologiskt en man, anser hovrätten.

Annons

Den 62-årige intagne bytte 2015 juridiskt kön från man till kvinna och i samband med skiftet önskade hon flytta till en avdelning för enbart kvinnor eftersom hon kände sig otrygg.

Genom ett civilmål drog kvinnan den danska kriminalvården och Hestedvester fängelse till domstol, men både tingsrätten och hovrätten anser att hon ska fortsätta att avtjäna sitt straff på en avdelning för män.

Att hon ska vara placerad på en mansavdelning innebär inte att hennes juridiska kön inte erkänns, anser rätten. I sitt beslut framhåller hovrätten att man har ha tagit hänsyn till säkerhetsaspekter och att andra personers rättigheter och friheter måste skyddas. Kvinnan har inte genomgått något kirurgiskt ingrepp för att byta kön.

Kvinnan utgör "en inte obetydlig säkerhetsmässig risk för de kvinnliga intagna", skriver Østre landsret (hovrätten) i sin dom.

Kvinnan är dömd till förvaring för bland annat grova våldtäkter. Förvaring innebär att ett icke tidsbegränsat straff avtjänas i fängelse. Strafformen används för personer som bedöms vara särskilt farliga om de är på fri fot.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.