A-
A+

C: Inför talangpool för arbetskraftsinvandrare

Centerpartiets Abir Al-Sahlani i Europaparlamentet. Arkivbild.
Centerpartiets Abir Al-Sahlani i Europaparlamentet. Arkivbild.
PolitikTT

Europa har problem med arbetskraftsinvandringen och behöver se över ett "lapptäcke av olika lagstiftningar".

Det skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) på DN Debatt och föreslår bland annat en europeisk talangförmedling.

Annons

Annons

Arbetskraftsinvandringen in i EU är livsviktig för Europas konkurrenskraft, stärker kompetensen och genererar miljardintäkter, enligt Abir Al-Sahlani.

"För när företagen inte hittar medarbetare med den kompetens de behöver inom landet är det viktigt att de kan rekrytera från utanför EU. Att detta sker på ett rättssäkert sätt ligger i allas intresse", skriver hon.

Enligt Al-Sahlani försvinner arbetskraftsinvandrare, med olika kompetenser, till länder som USA i stället för EU-länder som Sverige eftersom regelverket är för komplicerat. Hon har därför sju förslag.

Där finns ett bredare ramverk för arbetskraftsinvandring på EU-nivå, en förenklad flyttprocess mellan EU-länder för arbetskraftsinvandrare, lättnader i regelverket för säsongsarbetare, fler möjligheter att straffa oseriösa arbetsgivare samt skapandet av en europeisk talangförmedling.

"En EU-omfattande talangpool där arbetskraftsinvandrare från tredjeland kan söka sig till EU för arbete och kan söka lediga jobb, samtidigt som arbetsgivare i EU kan visa sitt intresse för att hitta nya framtida anställda", skriver Al-Sahlani.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!