A-
A+

C säger nej till familjevecka

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff.
Centerpartiets partiledare, Annie Lööf och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff.
PolitikTT

Centern vill satsa mer på klimatåtgärder, stärka landsbygden och göra det billigare för företag att anställa.

Partiet säger nej till regeringens familjevecka och till höjd a-kassa.

Annons

Annons

Centern lade på tisdagen fram sin första budgetmotion sedan januariavtalet mellan regeringen, Centern (C) och Liberalerna (L) sprack i somras.

C:s ekonomisk politiske talesperson Martin Ådahl konstaterar att de finns mycket i regeringens budget som C gillar. Till exempel satsningar på välfärden och sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare.

Men det finns även flera regeringsförslag som C säger nej till. Bland annat att bygga ut föräldraförsäkringen med den så kallade familjeveckan. C vill också se en viss sänkning av den tillfälligt höjda arbetslöshetsersättningen 2022 och säger nej till återhämtningsbonusen för vård- och omsorgspersonal.

Partiet vill även avskaffa byggsubventioner för 1,9 miljarder och minska anslaget för statens inköp av skyddsvärd skog med 1,7 miljarder.

Billigare att anställa

En annan skillnad jämfört med regeringens budget är att C vill satsa mer på att göra det billigare för företag att anställa, till exempel med sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag som gör sin första anställning.

I partiets budgetmotion avskaffas arbetsgivaravgifterna för de som anställer långtidsarbetslösa 2022 och 2023. Dessutom föreslås att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga utökas med 2,1 miljarder.

Detta är en massiv offensiv för att få bort långtidsarbetslösheten, säger Martin Ådahl.

Samtidigt vill C dra ned på regeringens satsning på extratjänster och introduktionsjobb, för att i stället lägga mer pengar på fler privata matchningstjänster, det vill säga arbetsförmedling, och på nystartsjobb.

Annons

Annons

Bättre belysning

När det gäller klimatet vill C utöka stödet, industriklivet, för omställning i industrin. I budgetmotionen föreslås också ett utökat grönt avdrag. Privatpersoner ska kunna söka stöd för energi- och vattenbesparing eller för att konvertera bilar.

C föreslår också att bonusen till de som köper elbilar utökas.

I budgetmotionen finns också ett landsbygdspaket med mer pengar till bredband, vägunderhåll och att rädda bensinmackar, samt en satsning på 200 miljoner kronor för underhåll av belysning på landsbygden.

När det gäller trygghet och brott vill C satsa en halv miljard kronor mer än regeringen 2022. Där ingår mer pengar till polislöner och förbättrad arbetsmiljö, till polisstödsassistenter och trygghetsvärdar, samt till Nationellt Forensiskt Centrum.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.