A-
A+

Cancerdiagnos sätter vänskapen på prov

Fabrice Luchini och Patrick Bruel är vänner utanför biobranschen. Nu spelar de också bästa vänner på vita duken i 'Framtiden är vår'. Pressbild.
Fabrice Luchini och Patrick Bruel är vänner utanför biobranschen. Nu spelar de också bästa vänner på vita duken i "Framtiden är vår". Pressbild.
FilmTT

De är bästa vänner sedan flera decennier tillbaka – och nu spelar de bästisar på vita duken. Patrick Bruel och Fabrice Luchini drar nytta av sin vänskap i bioaktuella ”Framtiden är vår”.

Annons

Annons

Arthur (Fabrice Luchini) och César (Patrick Bruel) är varandras motsatser – men bästa vänner sedan många år. Men en cancerdiagnos ställer allt på ända för duon. Pressbild.
Arthur (Fabrice Luchini) och César (Patrick Bruel) är varandras motsatser – men bästa vänner sedan många år. Men en cancerdiagnos ställer allt på ända för duon. Pressbild.

För snart 40 år sedan spelade Patrick Bruel och Fabrice Luchini mot varandra i succékomedin ”Pang i plugget!”. Vänskapen sitter i, och de kunde utnyttja detta i den nu Sverigeaktuella nya filmen.

Jag tror man känner det. Och vi förde med oss väldigt mycket personligt in i skådespeleriet, säger Patrick Bruel till TT.

Såväl han som Luchini hör till Frankrikes mest hyllade och populära skådespelare. Bruel är dessutom en uppskattad musiker och sångare – när pandemin bröt ut var han mitt inne i en lång turné runtom i Frankrike där han spelade på stora arenor. Turnén ställdes givetvis in, men under den här perioden har han gett en lång rad enmanskonserter på Facebook som har haft mer än 19 miljoner åskådare.

Det var fantastiskt, säger han.

Missförstånd kring cancerdiagnos

I ”Framtiden är vår” spelar han den slarvige och levnadsglade César, medan Luchini gestaltar den mer stillsamme Arthur. De båda är bästa vänner. Men ett missförstånd kring en cancerdiagnos trasslar till det – vem är det egentligen som är sjuk och hur mycket ska man berätta ens för sin bäste vän? Det blir dramatiskt och komiskt och sentimentalt.

Efter pressvisningen i Paris var det många kritiker som satt och snyftade, men som inte ville låtsas om att de gjorde det, berättar Bruel.

I Frankrike gick filmen upp i december 2019 och hann bli en stor framgång fram till dess att pandemin stängde biograferna runtom i landet.

Annons

Annons

"Vad är en riktig vän?"

När jag läste manuset visste jag inte vem av de båda de tänkt mig för. Jag kunde ha spelat vilken som. Men när de se sa att det var César blev jag glad. Det finns något i honom som jag gillar.

Filmen handlar mycket om manlig vänskap. Vad är till exempel en riktig vän?

Det är den person du kan ringa till klockan två på natten därför att du behöver hjälp. Och sådana vänner är inte många, du kan räkna dem på ena handens fingrar.
Jag har många manliga vänner, men också många kvinnliga. Och om jag skulle behöva hjälp skulle jag först ringa till min bästa kvinnliga vän. Hon skulle hjälpa mig vad som än hade hänt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!