A-
A+

Cancerexpert: Vårsolen kräver extra varsamhet

Ajaj. Solen lockar, men tänk på att skydda huden. Arkivbild.
Ajaj. Solen lockar, men tänk på att skydda huden. Arkivbild.
Medicin och hälsaTT

Solens strålar är ofta mer eftertraktade när de först dyker upp efter en lång vinter. Men det är just då vi ska vara som mest försiktiga, enligt Cancerfondens sakkunniga Elizabeth Johansson.

Nu när vi är så vinterbleka är vi extra känsliga, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

En något försenad försommar tycks äntligen ha kommit till stora delar av Sverige. Temperaturer som lyfter kvicksilvret till 20-gradersstrecket får många att tillbringa dagarna utomhus, något som kräver vissa försiktighetsåtgärder enligt Elizabeth Johansson.

Man måste vara försiktig i försommarsolen, huden är inte alls beredd och har inget naturligt skydd, säger hon.

Solskydd inte tillräckligt

Och det räcker inte med ett lager solskyddsmedel, som många kanske tror.

Det ska användas i sista hand, på handryggar och ansiktet. Är man utomhus ska man skydda sig med kläder och söka skugga, säger Elizabeth Johansson.

Under pandemin har cirka 5 000 färre personer fått en cancerdiagnos jämfört med tidigare år, berättar hon. Detta beror tyvärr inte på att sjukdomen minskat i omfattning, utan man befarar att många undvikit att uppsöka vård när de första symtomen visar sig.

När man väl söker kan det vara så att sjukdomen har hunnit utvecklas mer, att man söker vård i ett senare stadium. Då blir det mer påfrestande behandlingar och lägre chans till att bli botad. Har man en hudförändring eller ett födelsemärke som blöder så ska man söka sig till sin husläkare, vare sig det pågår en pandemi eller inte, säger Johansson.

Annons

Annons

Vill ändra idealet

Just under vårsolens första strålar är det alltså extra försiktighet som gäller. Men solen är lika stark under hela sommarhalvåret.

Nu är vår hud känsligare än vi kanske är vid slutet av sommaren, när vi fått lite färg som skydd. Men solen är för stark under alla soliga dagar, den är lika farlig i maj som i juli. Vi vill ändra skönhetsidealet som säger att det är fint att vara solbränd, det är något man ska akta sig för, säger Elizabeth Johansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!