-
+

Carlsbogård: "Mäktigt att få vara med om"

Jonathan Carlsbogård gör precis som Sverige succé under VM.
Jonathan Carlsbogård gör precis som Sverige succé under VM.
HandbollTT

Vissa spelar en hel landslagskarriär utan att nå en stor final.

För andra går det snabbare.

Mäktigt att få vara med om det, det är det man har drömt om sedan man var liten, säger Jonathan Carlsbogård inför VM-finalen i Kairo.

Annons

Annons

Av alla debutanter i Sveriges VM--trupp är Jonathan Carlsbogård den som har imponerat allra mest. Den 25-årige vänsternian har hyllats både för sin insatser tillsammans med Max Darj i mittförsvaret och för sitt offensiva spel, där han med 28 målpassningar ligger fyra i hela VM:s assistliga.

"Galet"

Och nu står Sverige och Carlsbogård plötsligt redo för en VM-final. I karriärens första mästerskap dit han kom med endast en landskamp från EM-kvalet i höstas – då han bröt handen mot Rumänien – på meritlistan.

Det är galet, säger han.
När man står där och nationalsången kommer så tänker man tillbaka på när man var liten och ville uppleva de här tillfällena, att någon dag förhoppningsvis få stå där. Och då försöker jag intala mig själv att komma tillbaka till den feelingen man hade när man var yngre och sjöng nationalsången själv framför tv:n.

Carlsbogård fick sin handbollsfostran i Hisingsklubben Kärra HF och några U-landskamper har han inte spelat. Inför EM på hemmaplan för ett år sedan var han inte ens med i den svenska bruttotruppen.

Men för norrmannen Glenn Solberg fanns ingen tvekan och i hans landslag har Jonathan Carlsbogård snabbt växt ut till en nyckelspelare.

Jag älskar att det visar spelare att man måste inte vara med i ett yngre landslag för att bli bra och spela på den högsta nivån. Jag tror att det betyder mycket att barn och unga kan se såna historier, säger förbundskaptenen.
För min del har jag sett hans kvaliteter hela tiden och jag har varit ute efter spelare som kan spela i båda riktningar, och det kan ju Jonathan. Han har en fantastiskt bra handbollsförståelse.

Annons

Annons

"Underbart lag"

Jonathan Carlsbogård är inne på sin tredje säsong i tyska Lemgo och möter vecka efter vecka stjärnfyllda lag i Bundesliga, men en VM-final mot Mikkel Hansen & Co i Danmark övertrumfar förstås allt han tidigare upplevt.

Det är mäktigt, säger han.
Och extra kul med ett så här underbart lag, där alla kämpar och sliter för varandra i alla lägen. Nu ska vi bara hålla oss till det vi har gjort fram till finalen, fortsätta vara ett lag och inte glida iväg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss