A-
A+

Castillo Perus president: Kommer med öppet hjärta

Vänsterkandidaten Pedro Castillo vinkar till sina anhängare efter att ha utsetts till Perus näste president.
Vänsterkandidaten Pedro Castillo vinkar till sina anhängare efter att ha utsetts till Perus näste president.
PeruTT-AFP

Pedro Castillo blir Perus näste president. Mer än sex veckor efter valet kan landets valkommission utropa vänsterkandidaten som Perus ledare.

"I dag, systrar och bröder, börjar en ny etapp i vår historia", skriver Castillo på Twitter.

Annons

Annons

Pedro Castillos anhängare ville alla få en bild på den nyvalde presidenten.
Pedro Castillos anhängare ville alla få en bild på den nyvalde presidenten.

Pedro Castillo har två gånger utropat sig som segrare i presidentvalet den 6 juni, men efter anklagelser om valfusk har det officiella resultatet dröjt.

Tills nu. Sent på måndagen, lokal tid, meddelade valkommissionen att Castillo fått 50,12 procent av rösterna, 44 000 fler än högerrivalen Keiko Fujimori, och därmed kan utses till president.

Kära landsmän, jag kommer med ett öppet hjärta för var och en av er, sade Castillo när han firade valsegern inför några hundra anhängare.
Å min familjs vägnar vill jag tacka valkommissionen och tacka alla de politiska partier som ställde upp i detta firande av demokratin.

"En ny etapp i vår historia"

Twitter hade han då tackat det peruanska folket för segern och uppmanat landet att enas i arbetet att bygga ett Peru för framtiden, "ett inkluderande Peru, ett rättvist Peru, ett fritt Peru utan diskriminering".

"I dag, systrar och bröder, börjar en ny etapp i vår historia", avslutar han sitt meddelande.

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS har sedan tidigare uppgett att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med presidentvalet.

Men Fujimori har hävdat att valfusk visst förekommit och antytt att hon inte skulle godta ett valresultat och hennes anhängare har krävt nya val. Men på måndagen sade hon att hon godtar resultatet.

För det krävs enligt den grundlag som jag har svurit en ed på att försvara, sade hon på en presskonferens.

Annons

Annons

Nummer fem på tre år

För Fujimori innebär valförlusten att hon ställs inför rätta i ett korruptionsåtal. Åklagare i fallet har uppgett att de vill se henne dömas till 30 års fängelsestraff om hon anses skyldig i målet som hade pausats om hon valts till president.

Den långa väntan på det dröjande valresultatet har lett till stora protester i landet. För två veckor sedan demonstrerade tusentals anhängare till båda kandidaterna på huvudstaden Limas gator.

51-årige Pedro Castillo blir Perus femte president på tre år när han svärs in den 28 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!