A-
A+

CDU byter taktik för att välja partiledare

CDU:s partiledare Armin Laschets ersättare är svår att hitta. Arkivbild.
CDU:s partiledare Armin Laschets ersättare är svår att hitta. Arkivbild.
TysklandTT-AP

De tyska kristdemokraterna i CDU kommer att ta hjälp av samtliga 400 000 medlemmar för att bestämma vem som ska bli nästa partiledare.

Det här är ett bra sätt för CDU att starta ett nytt kapitel, säger avgående ledaren Armin Laschet.

Annons

Annons

Den avgående förbundskanslern Angela Merkels parti CDU har haft svårt att skaka fram en tydlig partiledarkandidat efter katastrofvalet i september. Nu ändrar man taktik.

Efter en nomineringsrunda i början av november kommer de omkring 400 000 partimedlemmarna få rösta via post eller på nätet om vem som ska ta över partiledaruppdraget. En andra runda av röstning kommer därefter att hållas om så krävs.

En ny ledare ska sedan vara redo att officiellt ta över i samband med partikongressen 21–22 januari.

Unionen CDU/CSU fick 24,1 procent av rösterna i förbundsdagsvalet i september och blev näst största parti. Men det avslöjar bara halva sanningen – resultatet var partiets sämsta någonsin och innebar en minskning med 8,8 procentenheter jämfört med valet 2017. Laschet meddelade strax därefter att han var beredd att avgå.

Efter nästan två decennium med Angela Merkel som partiledare har CDU sedan hennes avgång 2018 avverkat två ledare – Annegret Kramp-Karrenbauer och Armin Laschet – på bara tre år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.