A-
A+

Celticikonen vill se demensåtgärder

Chris Sutton, till höger, under en match mot Barcelona. Arkivbild.
Chris Sutton, till höger, under en match mot Barcelona. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Den tidigare Celticikonen Chris Sutton kritiserar fotbollens styrande organ för att inte agera när det kommer till kopplingen mellan demens och professionellt fotbollsspelande.

Annons

Annons

De beslutade organen har inte gjort i närheten av vad som krävs, faktum är att de har ignorerat, undvikit och vänt ryggen åt detta enorma problem, säger engelsmannen enligt AFP.

Hans pappa, fotbollsspelaren Mike Sutton, dog för fyra månader sedan efter att ha lidit av demens i över ett årtionde. Under sin karriär spelade han bland annat för Norwich och Chester.

Chris Sutton säger att det behövs mindre snack och mer verkstad.

Flera hundra, om inte tusen, människor har dött och om vi inte gör någonting, kommer hundra eller tusen fler att dö, säger han.

48-åringen anser att det är viktigt att den brittiska regeringen tar tag i frågan eftersom det engelska fotbollsförbundet (FA) och det engelska spelarfacket (PFA) inte gjort tillräckligt.

Chris Sutton är mest känd för sin tid i Celtic mellan 2000 och 2006.

Fyra medlemmar av Englands VM-vinnande trupp från 1966 led av demens när de gick bort, och Manchester United-legendaren Bobby Charlton som även han var med i truppen har nyligen diagnostiserats med sjukdomen.

I januari meddelade Englands förbundskapten och tidigare mittbacken Gareth Southgate att han skulle ställa upp i en forskningsstudie som skulle undersöka sambandet mellan demens och professionellt fotbollsspelande närmare.

2019 visade en skotsk forskningsstudie att det var tre och en halv gånger mer sannolikt för professionella fotbollsspelare att dö på grund av neurodegenerativa sjukdomar jämfört med resten av befolkningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!