A-
A+

Cementa dubblar stenbrytningen i oktober

Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland. Arkivbild.
Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland. Arkivbild.
EkonomiTT

Cementa ökar takten för att bygga upp ett kalkstenslager till fabriken i Slite på Gotland, ifall ett nytt tillstånd från regeringen uteblir innan det befintliga löper ut vid månadsskiftet.

Annons

Annons

Vi behöver säkra upp att ha ett litet lager med stenmaterial inför att vårt täkttillstånd löper ut, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite, till Sveriges Radio P4 Gotland.

I ett brev till boende i Slite-trakten berättar bolaget att det innebär sprängningar fem dagar i veckan i oktober. Cementa ska också pumpa ut 200 000 kubikmeter vatten till havet för att ge plats åt vatten som de inte längre får pumpa bort när tillståndet löper ut.

Vi vill förebygga alla eventuella händelser emellan de här två tillstånden, säger Matilda Hoffstedt, till radion.

Bolaget sade i slutet av september att man vill få det nya brytningstillståndet från regeringen senast i mitten av november, för att inte riskera att cementen sinar.

Mark- och miljööverdomstolen har avvisat Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite, men för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt röstade riksdagen i slutet av september igenom regeringens förslag om en undantagslag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.