A-
A+

Cementa får tillfälligt tillstånd – överklagas direkt

Miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan håller pressträff Cementas täktverksamhet vid Slite. Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland förlängs till nyår 2022.
Miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan håller pressträff Cementas täktverksamhet vid Slite. Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland förlängs till nyår 2022.
EkonomiTT

Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland förlängs till sista december 2022, meddelar regeringen. Naturskyddsföreningen tänker överklaga beslutet.

Annons

Annons

På regeringens pressträff säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) att "cementkrisen är inställd".

Det här minskar risken för allvarliga samhällskonsekvenser, säger han.

Det tillfälliga tillståndet som regeringen nu ger innebär att Cementa får tid att bryta den volym som de tidigare hade tillstånd för, men som de inte hann bryta innan 31 oktober när tillståndstiden löpte ut. Först när den tillfälliga lagen togs fram talades det om åtta månader, men nu bedöms den produktionen, ihop med andra kalkleveranser, räcka till 31 december 2022, enligt miljöminister Per Bolund (MP) – en slags medelväg gentemot Cementas nya ansökan om tre år.

Kommer överklagas

Ett cementstopp hade kunnat leda till stora personalvarsel, enligt Baylan:

Vårt arbete har hela tiden varit inriktat på att undvika allvarliga samhällskonsekvenser för bostadsbyggande och för industrin, och inte inriktat på ett enskilt företag.

Naturskyddsföreningen kommer att överklaga.

Vi kommer att driva det här till högsta förvaltningsdomstolen, det kallas att ansöka om rättsprövning. Därför att det rör sig om en känslig natur där på Gotland och att kommunens vattenförsörjning är hotad. Men det rör sig också om att Cementa får ett frikort från de lagar som gäller alla andra när det gäller miljön, säger Oscar Alarik, chefsjurist vid Naturskyddsföreningen, till TT.

Annons

Annons

Kan stoppas ändå

Domstolen kan då via så kallad inhibition, i väntan på slutligt avgörande, stoppa produktionen omedelbart.

TT: Vad händer då?

Jag vill inte spekulera i utfallet av domstolsprocessen, säger Per Bolund.

Enligt Oscar Alarik kan regeringens beslut innebära en ny ordning.

Det öppnar vägen för fler sådana här beslut, att utfärda fler lex Cementa, när det är stora dominerande bolag som inte får tillstånd den normala vägen. Det gör att hela systemet kommer i gungning.

Ser det inte som att skjuta på problemet

Regeringen har sedan i slutet på september berett en ansökan som Cementa har lämnat in för att få fortsätta bryta i Slite på Gotland. I början på november avslutade regeringen den andra omgången med att hämta in synpunkter på bolagets ansökan om ett tillfälligt tillstånd på tre år.

Men Cementa fick alltså inte tre år, utan drygt ett år. Angående tidsperioden säger Per Bolund att det handlar om en avvägning.

Det är en avvägning mellan att dels hålla oss inom de ramar som lagstiftningen ger, men också ge utrymme för den flexibilitet som gör att vi kan avvärja den akuta situationen som kan ge väldigt stora problem för Sverige.

Tillståndet kan tas i anspråk omgående, meddelar Bolund.

På frågan om det förlängda tillståndet inte bara innebär att skjuta upp krisen, säger Per Bolund:

Nej, det är ett sätt att ta hand om de akuta problemen som skulle kunna få stora konsekvenser för samhället om man fick ett väldigt abrupt stopp i produktionen. Nu får både bolaget men också hela den övriga marknaden tid på sig att minska sin sårbarhet.

Industrin vill ha mer

Från industrin andas man ut, cementleveranserna är säkrade, men bara tillfälligt.

"Men regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod. Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen", skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i en kommentar.

Ibrahim Baylan riktar en skarp uppmaning till Industrisverige att stärka sin motståndskraft, att hitta andra cementalternativ, i det fall produktionen i Slite inte får något längre tillstånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.