A-
A+

Centern vill tvinga nyinflyttade välja elavtal

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
PolitikTT

Centerpartiet vill att alla som flyttar aktivt ska välja elavtal. På det viset kan konkurrensen öka och konsumenten slippa kostsamma så kallade anvisningsavtal, enligt ett förslag till Centerstämman.

Annons

Annons

Det handlar om att öka konkurrensen och transparensen på elmarknaden och få den att fungera bättre, säger Centerledaren Annie Lööf.
Idag är anvisningsavtalen väldigt dyra för konsumenterna, motiverar hon varför Centern har på förslag att slopa dem.

Konsumenterna kan redan välja mellan en mängd bolag för själva elen. Däremot går det inte att välja nätbolag, där måste avtal ingås med det bolag som äger ledningarna i huset.

Den som inte väljer leverantör av elen får ett avtal med samma bolag som äger nätet. Det är det som kallas anvisningsavtal, avtal som kan vara mindre bra än de som finns för den som letar runt och gör ett aktivt val.

Men Centerpartiet föreslår, som en del i ett program för grön energi och gröna jobb som ska upp på Centerstämman i slutet av september, att den som flyttar på sätt och vis ska vara tvingad att göra ett aktivt val. Det skulle innebära slutet för anvisningsavtalen, enligt förslaget.

Programmet för grön energi och jobb föreslår även en rad grepp för att skynda på utvecklingen och tillgången på förnyelsebar energi och el. En viktig del är att halvera tiderna för hur lång tid det tar att få tillstånd för allt från vindkraft och anläggningar för solenergi till investeringar för klimatsmart industri.

Ska vi nå klimatmålen, det är bråttom, är det viktigt att radikalt korta tillståndsprocesserna, de innehåller många byråkratiska hinder, säger Annie Lööf.
Sverige kan bli ett grönt skyltfönster men då måste det bli mer gynnsamt för företag att göra den gröna omställningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!