A-
A+

Chef för påstådd gangsterchatt åtalas

Vd:n för Sky Global åtalas enligt Rico-lagstiftningen. Arkivgrafik.
Vd:n för Sky Global åtalas enligt Rico-lagstiftningen. Arkivgrafik.
BrottTT

USA åtalar vd:n för företaget Sky Global, som säljer krypterade telefontjänster, för att ha hjälpt narkotikasmugglare att undgå upptäckt.

Sky Global hävdar att man bara skyddar den grundläggande rätten till integritet.

Annons

Annons

Vd:n och en tidigare distributör av telefonerna anklagas av en federal åklagare i Kalifornien för att genom sin krypterade telefontjänst medvetet ha underlättat för narkotikahandel över gränserna.

Detta sägs bryta mot den så kallade Rico-lagstiftningen, som riktar sig mot organiserad brottslighet.

"Åtalet påstår att Sky Global tillhandahöll en tjänst som gjorde det möjligt för kriminella nätverk runt om i världen att dölja sin internationella narkotikahandel för brottsbekämpande myndigheter", säger åklagaren i ett uttalande.

"Denna utredning borde sända en tydlig signal till företag som tror att de kan hjälpa brottslingar med olaglig verksamhet", fortsätter han.

Inte första åtalet

Åtalet kommer efter förra veckans europeiska polisrazzia mot påstådda Sky-användare. En miljard meddelanden ska ha knäckts och i en omfattande räd slog belgisk och holländsk polis till mot bland annat kokainsmugglare.

Enligt Sky var det dock falska telefoner som hackades av polisen, och inte deras officiella, som de säger är fortsatt säkra.

Åtalet mot Sky är inte det första som riktar sig mot ett företag i den krypterade telefonindustrin. 2018 användes det mot bolaget Phantom Secure och dess vd. I samtal med undercover-agenter avslöjade vd:n att han skapat tjänsten för att hjälpa narkotikasmugglare. Han dömdes till nio års fängelse.

Kanadabaserade Sky Globals vd Jean-François Eap tillbakavisar anklagelserna.

"Åtalet mot mig är ett exempel på hur polis och regering försöker misstänkliggöra alla som tar ställning mot obefogad övervakning", säger han i ett uttalande.

"Jag tolererar inte olaglig aktivitet på något sätt, och det gör inte heller vårt företag. Vi står för skydd av privatlivet och yttrandefriheten i en tid då dessa rättigheter allt oftare är under attack", lägger han till.

Annons

Annons

Marknadsförs som ohackbara

Sky har i dag minst 70 000 användare över världen – framför allt i Europa, Nordamerika, vissa länder i Central- och Sydamerika (framför allt Colombia) och Mellanöstern, enligt polis.

Företaget marknadsför sina enheter som "ohackbara". Funktioner som gps, mikrofon och kamera är avstängda. Meddelanden förstörs av sig själva och användare har även ett ”paniklösenord” som låser telefonen så att den blir obrukbar.

Den krypterade telefonindustrin framstår som viktig för den grova organiserade brottsligheten, som byter leverantör när polisen slår till. Efter förra årets tillslag mot Encrochat uppgav fransk polis att 90 procent av användarna var involverade i kriminalitet. När Phantom Secure togs ner uppgav FBI att "de flesta" av de 10 000–20 000 användarna var högt uppsatta ledare i internationell organiserad brottslighet.

Vad gäller Sky finns inga sådana kända uppskattningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!