Chefsekonomen: Räkna med lång resa tillbaka

'Krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka', säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommenterar till konjunkturläget. Arkivbild
"Krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommenterar till konjunkturläget. Arkivbild
EkonomiTT

Det finns tecken på återhämtning efter det historiska BNP-raset för Sverige i andra kvartalet, enligt Handelsbankens ekonomer.

"Men krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka", skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar till en färsk konjunkturrapport från storbanken.

Annons

Annons

Liksom sina kollegor på SEB och Swedbank justerar Handelsbankens ekonomer upp sin prognos för svensk ekonomi. Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) väntas i år minska med 4,6 procent, mot en tidigare prognos på minus 6,9 procent.

Sverige drabbas hårdare

Återhämtningen 2021 beräknas därefter ge en tillväxt på 3,7 procent, mot tidigare väntade 4,2 procent. Och för 2022 höjer Handelsbanken tillväxtprognosen till 2,7 procent, vilket kan jämföras med 2,4 procent i senast föregående prognos.

"Den mest intensiva fasen av covid-19-pandemin bedöms ha passerat och världen börjar öppna igen", skriver Handelsbankens ekonomer.

Sverige har drabbats hårdare ekonomiskt än de nordiska grannländerna, trots mindre strikta restriktioner för att bromsa smittspridningen. Årets svenska BNP-fall på väntade 4,6 procent kan jämföras med 4,0 procent för Norge, 3,5 procent för Finland och 4,2 procent för Danmark.

"En förklaring är Sveriges konjunkturberoende industri, inte minst motorfordonsindustrin, som drabbats hårt", skriver Handelsbanken.

Arbetslösheten har lyft snabbt och antas fortsätta uppåt ett tag till.

"Även om återhämtningen har påbörjats och varseltalen har fallit tillbaka ser vi framför oss en fortsatt stigande arbetslöshet under hösten", skriver Christina Nyman.

Annons

Annons

Starka prislyft på villor

Hon tillägger att bostadsmarknaden har överraskat positivt, med ett lyft för antalet sålda bostadsrätter i sommar och starka prislyft för villor och fritidshus.

"En förklaring skulle kunna vara att krisen till stor del har drabbat låginkomsttagare, som inte till lika hög grad äger sin bostad. Dessutom har börsuppgången bidragit till att förmögenheter inte minskat", skriver Handelsbanken.

Bankens ekonomer räknar med att bostadspriserna fortsätter öka svagt under hösten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons