A-
A+

Chen tog tredje raka VM-guldet

Den regerande världsmästaren Nathan Chen försvarade titeln i VM i Stockholm.
Den regerande världsmästaren Nathan Chen försvarade titeln i VM i Stockholm.
KonståkningTT

Det var stor japansk dominans i herrtävlingen i konståknings-VM i Stockholm. Men allra bäst var amerikanen Nathan Chen som tog sitt tredje raka VM-guld.

Det är otroligt, jag är så glad, säger han.

Annons

Annons

Det skulle bli en tvekamp mellan Chen och den dubble OS-guldmedaljören Yuzuru Hanyu i VM.

Men då hade ingen räknat med VM-debutanten Yuma Kagiyama. Den 17-årige japanen, trea i de nationella mästerskapen i år, överraskade stort genom att bli tvåa efter Chen. Han satte personligt rekord med 20 poäng, 291,77. Detta trots att han inte hade fler än tre kvadruplar i sitt program. Han var dock säker i sina hopp.

Hanyu, som är tillbaka efter att ha haft stora skadeproblem, ledde tävlingen efter kortprogrammet. Men i friåkningen gjorde han missar i flera av sina hopp både i början och i slutet av programmet och var mer än 30 poäng från sitt personbästa.

"Lycklig att vara här"

Chen, som missade sin kvadrupel Lutz i kortprogrammet och därför bara låg trea inför friåkningen, satte den svåra kvadrupeln i inledningen av sitt friåkningsprogram. Det satte tonen för hela programmet som i stort sett var felfritt och bland annat innehöll fem kvadruplar. Han vann på poängen 320,88, hans tredje raka VM-guld efter segrarna 2018 och 2019. I fjol ställdes VM in på grund av coronapandemin.

Det är otroligt, att jag ens är här efter det här året. Jag är väldigt lycklig bara av att vara här och jag påminde mig själv att jag skulle njuta för jag vet inte hur många VM det kan bli, säger 21-åringen.

Annons

Annons

Majorov skadade sig

För svensken Nikolaj Majorov blev VM-debuten en smärtfylld upplevelse. Han inledde dock med att sätta sin kvadrupel Salchow och en trippel Axel-kombination.

Men sedan föll han i sitt tredje hopp och gjorde sig rejält illa.

Jag har en fruktansvärd smärta överallt. Det gör ont på många sätt, men mest i kroppen – knät, foten, tummen, säger han dämpat.
Jag har ingen aning om varför jag föll. Därefter försökte jag bara ta hopp för hopp. Men det hjälpte inte. Jag skulle inte säga att jag tog mig igenom programmet. Men bryta, ska jag bryta ett åk ska jag bryta benet. Så länge det inte hindrar mina ben kör jag vidare.

Efteråt kunde han inte ens glädjas åt att han satte de två inledande hoppen.

Jag kommer inte ihåg så mycket från åket, hade inte känsla för nånting, jag bara körde vidare, säger Majorov.

Inte ens att han landade en kvadrupel får honom att vara nöjd.

Jag är glad att jag gjort en riktig kvadrupel, men just nu har den inte gett nånting.

Den 20-årige svenske VM-debutanten fick totalt 192,79, vilket gav honom en 23:e plats av de 24 i finalen. Poängen är också en bra bit från hans personbästa på 218,07.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!