A-
A+

Chockbeskeden: Kulusevski och Svanberg har covid-19

Dejan Kulesevski har testat positivt för covid-19.
Dejan Kulesevski har testat positivt för covid-19.
FotbollTT

Juventusstjärnan Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19. Han missar Sveriges EM-premiär mot Spanien nästa vecka.

Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Kort senare kom nästa chockbesked:

Även Mattias Svanberg har testat positivt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.
Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.

Svanberg kom till den kollektiva träningen på Häckens träningsanläggning i Göteborg – men togs åt sidan innan träningen hann börja.

Han syntes prata med Valentin som sedan samtalade med förbundskaptenen Janne Andersson och presschefen Jakob Kakembo Andersson.

Valentin uttalar sig via via ett pressmeddelande skrivert av Kakembo Andersson:

"När samtliga testsvar inkommit har det visat sig att Mattias Svanberg har fått ett positivt test. Mattias kommer inte att träna med laget och isoleras nu på hotellet. Testet kommer att analyseras igen och kompletterande testning kommer att genomföras".

Dejan Kulusevski, som tidigare haft sjukdomen, blev smittad på nytt under ledigheten innan den svenska EM-truppen gick in i sin EM-bubbla i mitten av förra veckan, enligt läkaren Anders Valentin.

Han har egentligen inte träffat några spelare, så det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger han på en presskonferens.

Redan i fredags fanns det frågetecken kring 21-åringen. Det första testet visade minimala spår av smittan. Han testades på nytt – och konstaterades då inte vara smittsam.

Gjorde reklamuppdrag

Efter landskampen mot Finland den 29 maj fick spelarna några dagar ledigt inför återsamlingen i mitten av förra veckan. Förhållningsreglerna var stränga: minimera kontakten med andra personer än de allra närmaste.

Ändå genomförde Dejan Kulusevski ett reklamuppdrag för ett dryckesmärke – något som lades upp på sociala medier.

Något landslagschefen Stefan Pettersson säger sig haft kännedom om.

Jag har hört och sett det där och jag vet inte exakt hur det såg ut, men om det var en reklaminspelning utomhus så behöver inte det betyda att det är större risk för att bli smittad. Spelare har ett eget ansvar och det har de fått med sig, jag kan inte säga mer om det för jag vet inte hur det gick till, säger Pettersson.

Annons

Annons

Fler spelare testade

Enligt Anders Valentin har man identifierat fyra spelare som umgåtts närmare med den svenske anfallsstjärnan sedan landslagstruppen samlades i Stockholm den 3 juni.

De som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom och några har en viss immunitet. De är testade i dag och vi får svar ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan, säger Valentin.

Kulusevski kommer att isoleras i minst sju dagar och missar Sveriges EM-premiär mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

Vi kommer inte att ta in någon annan för Dejan, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hur han hanterar Svanberg återstår att se.

Andersson såg tagen ut ut presskonferensen – och det var innan han kände till att även Svanberg smittats.

Visst blir det en tankeställare när någon som har haft det får det igen. Man har känt att man gått lite säker och dessutom fått en spruta. Man blir också orolig för sin egen skull, säger Andersson som drabbades av pandemin i höstas.

På frågan hur övriga spelare reagerade på nyheten om Kulusevski, svarar Andersson.

Klart att de blir fundersamma, jag ska inte säga oroliga, men undrar "Hur gör vi nu?"

"En vecka – minimum"

Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen i S:t Petersburg den 18 juni. När Dejan Kulusevski kan ansluta till EM-truppen är ännu oklart.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sju dagar ska man vara hemma, varav två utan symptom. Vi hoppas på ett kort, lindrigt förlopp. Men vi pratar en vecka – minimum, säger Valentin.

Under tisdagen blev det klart att det spanska landslaget kommer att vaccineras inför EM då spelaren Sergio Busquets tidigare testat positivt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss