Christiansen: "Starten vi hoppades på"

Norrmannen Jo Inge Berget satte 1–0 redan efter 23 sekunder när Malmö FF slog ut polska Cracovia i den första kvalomgången i Europa League. Här ses han i kamp med Rivaldinho, son till den forne brasilianske stjärnan Rivaldo.
Norrmannen Jo Inge Berget satte 1–0 redan efter 23 sekunder när Malmö FF slog ut polska Cracovia i den första kvalomgången i Europa League. Här ses han i kamp med Rivaldinho, son till den forne brasilianske stjärnan Rivaldo.
FotbollTT

En drömöppning och ett drömavslut på den första halvleken – det förde Malmö FF vidare i Europa League-kvalet.

Skåningarna besegrade polska Cracovia med 2–0 på hemmaplan.

Starten vi hoppades på, säger lagkaptenen Anders Christiansen.

Annons

Annons

Redan efter 23 sekunder skickade Jo Inge Berget in ledningsmålet för Malmö FF hemma mot polska Cracovia i den första kvalomgången i Europa League.

Det var starten vi hoppades på, men det är inte ofta det händer. Men i dag var det klockrent, säger mittfältsmotorn Anders Christiansen.

Lever extra för Europa

En minut före pausvilan satte Søren Rieks 2–0 och avancemanget var säkrat. Även om Cracovia inte var ofarligt var det på det stora hela närmare 3–0 än en polsk reducering. Via segern är Malmö nu uppe i 22 raka kvalmatcher i Europa utan förlust på hemmaplan och i vintras spelade MFF för andra året i rad 16-delsfinal i Europa League.

Europa är något vi lever extra för. Det är klart att vi saknar publiken på Europakvällarna här i Malmö, men jag tyckte att man kände innan matchen att det var en Europakänsla. Det är härligt att vara tillbaka och gå vidare till andra rundan. Sedan får vi se hur långt vi kan ta det i år, säger Christiansen.

MFF har nått europeiskt gruppspel fyra av de sex senaste säsongerna, men aldrig tidigare har skåningarna mött ett på förhand så vasst motstånd som den polska cupmästaren Cracovia redan i det första kvalsteget.

Det beror på coronapandemin. Tack vare sin klubbrankning är Malmö seedat i alla eventuella kvalomgångar, men när Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) måste ta hänsyn till de olika reserestriktionerna finns det en risk att lottas mot ett tuffare motstånd än normalt.

Dessutom gör pandemin att allt avgörs i enkelmöten, utan publik och att lotten avgör vilket lag som får hemmaplan.

Det blir lite av ett lotteri. Ni kanske tröttnar på att jag säger det, men det är verkligheten. Ett dumt misstag kan förändra allt och därför kallar jag det ett lotteri, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson på presskonferensen efter segern.

Annons

Annons

"Solid insats"

Mot Cracovia eliminerade dock MFF slumpfaktorn av egen kraft.

Det var en solid insats, säger Tomasson.

Han hade inte tillgång till anfallsstjärnan Ola Toivonen, mittfältaren Bonke Innocent och målvakten Johan Dahlin. Det är oklart om trion är aktuell för spel i den allsvenska seriefinalen hemma mot Elfsborg på söndag. MFF leder allsvenskan med sju poäng före just Boråslaget, som spelade sin senaste match i söndags.

Det är klart att det är en fördel att vila sex-sju dagar än i två dagar, men det är därför vi spelar i Malmö. Vi vill gärna spela många matcher. Det är en del av vår utmaning och det ska vi inte gnälla över. Vi måste bara vara redo på söndag, säger Christiansen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons