A-
A+

CIA: Ukraina gör Kina "oroligt" över Taiwan

Bill Burns, chef för CIA. Arkivbild.
Bill Burns, chef för CIA. Arkivbild.
USA/KinaTT-AFP

Kina verkar vara fortsatt fast beslutet att kuva Taiwan med våld. Men Rysslands "strategiska misslyckande" i Ukraina har fått Kina att tänka om gällande formerna för en invasion av Taiwan, enligt CIA-chefen Bill Burns.

Annons

Annons

Vår bedömning är att det antagligen har mindre påverkan på frågan huruvida det kinesiska ledarskapet om några år kommer att välja våld för att kontrollera Taiwan, än hur och när de kommer att göra det, säger den amerikanska underrättelsechefen på en säkerhetskonferens i amerikanska Aspen.

Bill Burns beskriver hur Kina reagerat "oroligt" på Rysslands anfallskrig i Ukraina. En lärdom Kina dragit är sannolikt svårigheten att uppnå "snabba, avgörande segrar".

Jag misstänker att läxan som det kinesiska ledarskapet och militären gjort är att du måste samla en överväldigande styrka, säger han.

Andra lärdomar är vikten av att "kontrollera informationen" och att göra mesta möjliga för att "stärka ekonomin" mot sanktioner, enligt CIA-chefen.

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Qin Gang, Kinas ambassadör i USA, sade när han talade innan Burns i Aspen att Peking alltjämt föredrar en "fredlig återförening".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.