A-
A+

City framme vid målet: "Vi inser magnituden"

Manchester Citys Kevin De Bruyne, i mitten, känner pressen inför lördagens Champions League-final i fotboll mot Chelsea. Arkivbild.
Manchester Citys Kevin De Bruyne, i mitten, känner pressen inför lördagens Champions League-final i fotboll mot Chelsea. Arkivbild.
FotbollTT-AFP-Reuters

Manchester City var i en klass för sig i Premier League. Men det är snabbt glömt om det blir förlust i Porto på lördag.

Champions League-finalen mot Chelsea är det som spelare, tränare, ägare – ja, hela klubben – har väntat på.

Om man vinner blir man hjälte. Om man förlorar är man nästan en flopp, säger Citystjärnan Kevin De Bruyne.

Annons

Annons

Pep Guardiola under fredagens träning med Manchester Citys på finalarenan Estádio do Dragão i Porto.
Pep Guardiola under fredagens träning med Manchester Citys på finalarenan Estádio do Dragão i Porto.

City säkrade sin tredje engelska ligatitel på fyra år redan med tre omgångar kvar att spela av årets säsong. Men att vara Englands klart bästa lag är inte nödvändigtvis samma sak som att vara Europas bästa engelska lag.

För lördagens Champions League-final är helbrittisk, och ligafyran Chelsea (19 poäng bakom City) tänker göra sitt för att förstöra en tänkt trippel för City, som också vann ligacupen.

13 års väntan

Men Londonlaget, som fick lyfta Champions League-bucklan 2012, slår ur underläge.

Manchester City är favorit och en seger skulle innebära att 13 års väntan är över. Sedan shejk Mansour, en medlem av Abu Dhabis kungafamilj, köpte klubben 2008 har det slutgiltiga målet hela tiden varit att bli kungar av Europa.

Nu är klubben framme i sin första Champions League-final.

Vi spelare inser vilken magnitud den här matchen har. Om man vinner blir man hjälte. Om man förlorar är man nästan en flopp, säger mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne inför finalen.
Det har såklart varit ett av klubbens mål, liksom ett av spelarnas mål, att ta sig till den här matchen. Att få vara på de största arenorna i världen är något av ett privilegium.

Annons

Annons

Känner av pressen

Belgiern, som är en nyckelspelare i Citys stjärnfyllda gäng, känner av pressen. Men försöker att omvandla den till något att dra fördel av.

Alla förstår vilken press det är, men vi måste försöka njuta av den här matchen. Att se det som att man vill vara där och prestera och visa upp det bästa man kan.

Manchester Citys tränare, spanjoren Pep Guardiola, vet redan hur det känns att vinna den finaste klubblagsturneringen i Europa. Han gjorde det en gång som spelare (när turneringen fortfarande kallades Europacupen) och två gånger som tränare för Barcelona. Senaste gången var dock för tio år sedan.

Nu är 50-åringen, som nyligen förlängde sitt kontrakt till 2023, redo att göra om bedriften.

Jag är världens lyckligaste man som får vara här. Det är ett privilegium och en ära. Vi ska göra vårt bästa för att göra bra reklam för vår fotboll, och det bästa sättet är genom att göra en bra match, säger Guardiola.

16 500 på läktarna

Han hyllar Citys organisation och ledning. Och då handlar det inte bara om ägare Mansours förmögenhet, och allt det innebär för laget.

De ger tränaren allt man behöver. Självklart handlar det om investeringar, det kan jag inte förneka och alla vet det. Men det är inte bara det. Jag har vänner i hierarkin ovanför mig. Spelarna upplever att det är jag som leder laget eftersom de känner att jag har stödet från ordförande, vd, sportchef och alla andra.

Champions League-finalen skulle egentligen ha spelats i Istanbul, men flyttades till Portugal och Porto på grund av att Turkiet är en så kallad röd zon för Storbritannien.

De båda finallagen har fått 6 000 biljetter vardera och upp till 16 500 åskådare – en tredjedel av den normala kapaciteten – kommer att kunna se matchen på plats. För att komma in på arenan krävs dock att man visar upp ett negativt resultat från ett covid-19-test.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!