Corona försenar proffsdrömmen för talangerna

Linn Grant vid lag-EM i golf på Upsala Golfklubb som hon vann tillsammans med Beatrice Wallin, Ingrid Lindblad och Maja Stark.
Linn Grant vid lag-EM i golf på Upsala Golfklubb som hon vann tillsammans med Beatrice Wallin, Ingrid Lindblad och Maja Stark.
GolfTT

Sverige har fyra av de 18 bästa kvinnliga golfamatörerna i världen – och i helgen tog de alla guld i lag-EM.

Men vägen till proffslivet ser ut att bli längre än väntat på grund av coronapandemin.

Det kostar mycket att spela på touren, och utan några tävlingar är det svårt att få sponsorer, säger Maja Stark.

Annons

Annons

EM-laget 2020 Sverige, (från vänster) Linn Grant, Beatrice Wallin, Maja Stark, Ingrid Lindblad.
EM-laget 2020 Sverige, (från vänster) Linn Grant, Beatrice Wallin, Maja Stark, Ingrid Lindblad.

Året har, precis som för alla andra, blivit minst sagt underligt.

Denna sommar har blivit lite annorlunda, man har fått hitta lite nya sätt att träna på och hitta motivation, säger 21-åriga Linn Grant, rankad sjua i världen bland amatörer.

Ingrid Lindblad är den bäst rankade svenskan just nu – tvåa på världsrankningen, bakom endast taiwanesiskan Hou Yu-Chiang.

Tillsammans med Linn Grant, Maja Stark och Beatrice Wallin tog hon i helgen guld i lag-EM i Uppsala efter finalvinst mot Tyskland. Alla spelare går till vardags på college i USA, men denna sommar har de varit hemma mer än vanligt.

Stannar längre i Sverige

Coronapandemin har försvårat för golftalangerna att återvända till sina skolor i USA.

Jag får åka tillbaka nu om jag vill, men jag kommer stanna här och spela den sista tävlingen på den svenska touren. Sen har vår skola öppnat för undervisning, men man får välja om man vill vara med online eller i klassrummet, säger Grant.

Ingrid Lindblad planerar att göra samma sak.

Min skola är också online, vilket funkar rätt bra. Jag tycker att skolan i USA är mycket lättare än i Sverige.

Många av höstens golftävlingar på collegenivå har ställts in, vilket har lett till att spelarna har börjat fundera på att stanna kvar i skolan.

Coronapandemin har gjort att de flesta universiteten erbjuder ett extra studieår, totalt fem år. Linn Grant planerade att kvala in till LPGA-touren i USA nästa höst, men nu funderar hon lite extra.

Om man kvalar in och väljer att gå in på touren får man inte studera på college längre. Nu är det så pass få tävlingar, och man måste tävla för att vara i form. Planen förstördes lite av corona, jag väntar nog minst ett år extra, säger Grant.

Annons

Annons

Väntar med proffslivet

US Open avgörs i december i Houston, Texas. Kvaltävlingarna är inställda på grund av coronapandemin, vilket har lett till att de 20 bästa amatörerna är direktkvalificerade till tävlingen.

Linn Grant är i princip klar för majorn och har varit med och spelat US Open en gång tidigare, 2018.

Jag klarade även cutten det året, vilket var häftigt. Man lär sig mycket, men också att man inte får vara för hård mot sig själv. Efter cutten blir det också mycket mer tv-intervjuer, autografer. Men det var en bra erfarenhet, säger Grant.

Sverige har bra representation på LPGA-touren i USA, med nio spelare i dagsläget – men de bästa svenskorna börjar komma upp i åren.

Det är klart att det kan bli ett glapp på LPGA-touren när de äldre slutar. Men de är så pass unga ändå, och om vi återgår till ett normalläge i världen tror jag ändå att några av tjejerna kommer försöka kvala in som planerat nästa höst, säger förbundskapten för golflandslaget Katarina Vangdal.
Just nu är det viktigt att de är på en bra nivå på college. Detta är ju en gyllene generation som vi har höga förhoppningar på. Vi har aldrig haft så många svenskor på bland de 20 bästa amatörerna. De är väl förberedda att ta nästa steg, det finns ingen vits att vänta så länge till, säger hon.

Finansieringen av en LPGA-satsning är inte billig, och för de flesta krävs sponsorer för att lyckas.

Min plan var också att kvala till LPGA nästa höst, men det kostar mycket att spela på touren, och utan några tävlingar är det svårt att få sponsorer, säger Maja Stark.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons