A-
A+

Corona och OS pressar SHL: "Jag är bekymrad"

Linköping är det senaste laget i SHL som drabbats av smittspridning. Klubben pausar sin verksamhet, liksom Djurgården som drabbades under gårdagen. Arkivbild.
Linköping är det senaste laget i SHL som drabbats av smittspridning. Klubben pausar sin verksamhet, liksom Djurgården som drabbades under gårdagen. Arkivbild.
IshockeyTT

Smittspridningen tar fart igen i SHL och leder till uppskjutna matcher – samtidigt väntar OS om en dryg månad.

SHL:s sportchef Johan Hemlin är modfälld över situationen:

Jag är bekymrad över kombinationen covid-19 och att vi dessutom ligger med ett alternativt program för OS och har begränsat med speldagar, säger han.

Annons

Annons

Hittills har sex av 14 klubbar drabbats av smittspridning och nio matcher denna veckan skjutits upp.

På tisdagen drabbades Linköping och Timrå av positiva covid-19-fall.

Fortsätter smittspridningen och fler matcher måste skjutas upp på grund av omikronvariantens spridning kan det, precis som förra säsongen, bli aktuellt att förlänga säsongen och göra justeringar i slutspelsprogrammet.

Vi har skickat en skrivelse till hockeyförbundet redan i december där vi tar höjd för att behöva se över grundseriens avslutning och eventuellt kommande slutspel. Det är bara för att förbereda oss ifall vi behöver göra justeringar, säger Hemlin.

Bundet av avtal

En diskussion om SHL över huvud taget ska släppa spelare till OS i Peking – sedan NHL hoppat av turneringen – uppstod för en tid sedan då Frölundatränaren Roger Rönnberg gick ut och ifrågasatte det.

Den diskussionen kan ta fart igen – men SHL är bundet av avtal till Svenska ishockeyförbundet.

I grunden är alla för landslagshockey, OS, VM och så vidare. Det är en viktig del av svensk ishockey. Sedan är det klart att ska man resa med ett landslag till andra sidan jordklotet under en global pandemi så uppstår det vissa frågor kring spelarnas säkerhet, karantänsregler och arbetsmiljöfrågor. Framför allt när JVM inte gick som man ville, säger Johan Hemlin.

Han berättar att SHL jobbar tillsammans med förbundet för att få svar på de frågorna.

I början på nästa vecka tror jag vi har fler svar, men inte alla. Det kommer nog att växa fram svar successivt. Alla hockeyligor i hela Europa sitter med samma frågeställningar, säger Hemlin.

Annons

Annons

Reglerna under OS

Det som gäller under OS är att om ett SHL-lag har båda sina målvakter uttagna eller två spelare fler uttagna än motståndaren så kan ett lag ansöka om en matchflytt.

Det ligger runt 34 matcher under perioden mellan den 3 och 22 februari och som vi kan bedöma i dag kommer åtminstone 20 matcher att gå som planerat. Sedan kommer vi kanske att flytta runt tio matcher, det beror på hur trupperna ser ut.

TT: Kan ni lägga in matcher som skjuts upp i januari där?

Det beror på vilka lag som drabbas, så det är svårt att svara på i dag, säger Hemlin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.