Coronaåret: Krispaket och omsättningsras

Planen kvar på marken, hemmajobb och begränsningar för krogbesök och shopping. Ekonomin har påverkats av pandemin. Arkivbild.
Planen kvar på marken, hemmajobb och begränsningar för krogbesök och shopping. Ekonomin har påverkats av pandemin. Arkivbild.
Ekonomi

Kris, ras och nödhjälp. Elva månader har gått sedan coronaviruset kom till Sverige. Här är händelserna som har påverkat din ekonomi.

Annons

Annons

Annons

Annons

Avgångshallen på Arlanda flygplats den 2 juli 2020. I vanliga fall skulle hallen varit full.
Avgångshallen på Arlanda flygplats den 2 juli 2020. I vanliga fall skulle hallen varit full.
Alkoholförbudet från klockan 22 gör att krogar måste stänga tidigt. Arkivbild.
Alkoholförbudet från klockan 22 gör att krogar måste stänga tidigt. Arkivbild.
Vaccin på gång. Arkivbild.
Vaccin på gång. Arkivbild.

Januari

30 januari: WHO klassar utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Flygbolaget SAS ställer in alla sina flygningar till och från Kina.

31 januari: Sverige får sitt första fall.

Februari

1 februari: Regeringen klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

19 februari: Stockholmsbörsen på all-time-high. Dagarna efteråt vänder det nedåt.

Mars

2 mars: Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige från låg till måttlig.

10 mars: Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samma dag införs mötesrestriktioner där folksamlingar på 500 personer eller fler förbjuds.

11 mars: Det första dödsfallet rapporteras i Sverige. Samma dag klassar Världshälsoorganisationen (WHO) virusutbrottet som en pandemi.

12 mars: Stockholmsbörsen rasar kraftigt och slutar på minus 11 procent.

13 mars: Regeringen avskaffar kravet på sjukintyg för de första två veckorna av sjukperioden.

Riksbanken meddelar att man lånar ut 500 miljarder kronor till banker, pengar som ska lånas vidare till krisdrabbade företag.

14 mars: Svenska utrikesdepartementet avråder helt från resor till andra länder på grund av smittan.

15 mars: SAS beslutar att ställa in 90 procent av sin flygverksamhet, och permitterar upp mot 10 000 personer.

16 mars: Regeringen presenterar ett krispaket för att stötta coronakrisande företag. Korttidspermittering införs och staten tar över sjuklöneansvaret och företag ska få likviditetsförstärkning via anstånd med att betala in pengar till skattekontot.

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma, och inte gå ut ens för att handla mat. Personer i Stockholm som kan uppmanas också att arbeta hemifrån.

17 mars: EU beslutar om ett tillfälligt inreseförbud, även till Sverige.

Folkhälsomyndigheten råder alla gymnasieskolor, universitet, högskolor och annan utbildning för vuxna att utbildning ska ske på distans.

Arbetsförmedlingen meddelar att över 4 000 personer varslats i Sverige bara på en vecka.

Lastbilstillverkaren Volvo stoppar produktionen av lastbilar vid fabriken i Tuve. Omkring 1 500 anställda berörs.

18 mars: Scania stoppar produktionen av lastbilar i Sverige. Runt 9 000 anställda berörs.

20 mars: Biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige. Omkring 25 000 anställda berörs.

Lastbilstillverkaren Volvo permitterar all personal i Sverige, 20 000 berörs.

Regeringen presenterar ett krispaket för företag så att de lättare ska kunna låna pengar. Regeringen presenterar också ett krispaket för kultur och idrott på 1 miljard kronor.

Arbetsmarknadens parter meddelar att årets avtalsrörelse skjuts upp.

21 mars: Debatten pågår om vad som är värst, soten eller boten? Bland andra Tredje AP-fondens chef Kerstin Hessius befarar massarbetslöshet, och förespråkar en avvägning mellan ekonomi och smittskyddsåtgärder.

23 mars: Stockholmsbörsen når årets lägsta nivå. Nedgången sedan 19/2 är 35 procent.

27 mars: Allmänna sammankomster med över 50 deltagare förbjuds.

30 mars: Varslen slår rekord, särskilt i Stockholm. 36 800 personer varslades under mars. Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen.

April

2 april: Regeringen skjuter till ytterligare 15 miljarder kronor till kommunsektorn.

3 april: Under mars gick 766 företag i konkurs, en ökning med 25 procent jämfört med samma period i fjol.

6 april: Arbetslösa strömmar till a-kassorna. Hotell- och restauranganställdas a-kassa ser en tusenprocentig ökning under mars.

9 april: Nordea, SEB och Swedbank har anslutit sig till den så kallade Företagsakuten. Det innebär att bankerna kan ansöka om lån med statliga garantier.

17 april: Industrin börjar så smått komma igång igen. Volvo Cars startar fabriken i Torslanda.

24 april: Regeringen deklarerar att trängsel på krogarna inte är acceptabelt. Kontrollerna ska trappas upp med hot om stängning.

Maj

4 maj: Upprop för stöd till enskilda näringsidkare. Protestlistor, som fick 7 000 namnunderskrifter på en vecka, skickas till regeringen.

13 maj: Resor inom landet som inte är längre än 1–2 timmar i bil undantas från rekommendationen att inte resa inrikes i onödan.

29 maj: Regeringen meddelar att gymnasier och högskolor får möjlighet att öppna igen.

Juni

13 juni: Folkhälsomyndigheten ger besked om att inrikes resor inför sommaren kan ske utan begränsningar, men stor försiktighet måste iakttas.

Juli

4 juli: Kommunerna kontrollerar att krogar följer reglerna om trängsel. 39 restauranger har hittills fått stänga på grund av smittorisk.

13 juli: Börsen fortsätter upp och närmar sig plus sedan årsskiftet. Trots de kraftiga rasen under våren är marknaden optimistisk.

30 juli: Folkhälsomyndighetens uppmaning att jobba hemifrån förlängs till och med årsskiftet.

Augusti

8 augusti: SCB meddelar att BNP sjönk med 8,6 procent under andra kvartalet jämfört med det första.

11 augusti: Arbetsförmedlingen meddelar att 478 000 personer var inskrivna hos dem i juli, 134 000 fler än samma månad i fjol. Det innebär en arbetslöshet på 9,2 procent.

20 augusti: Sverige tecknar avtal med tillsammans med övriga EU-länder för att köpa kommande vaccin från Astra Zeneca.

21 augusti: Kultur och idrott får extra krisstöd, meddelar regeringen. Idrotten föreslås få 1 miljard kronor och kulturen 1,5 miljarder kronor.

27 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår för regeringen att begränsningen för antalet personer vid möten och sammankomster höjs till 500.

31 augusti: Regeringen meddelar att vaccinationer väntas påbörjas i början av 2021 i Sverige. Personer över 70 år, personer i andra riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal ska prioriteras.

September

8 september: Det slopade karensavdraget blir kvar året ut.

9 september: Omsättningsstöd för enskilda firmor presenteras.

21 september: Budgeten presenteras. A-kassans tillfälligt höjda nivåer förlängs under 2021 och 2022. Arbetsförmedlingen får höjda anslag. 19 000 fler platser på yrkesvux, högskoleplatserna utökas med 9 700 och yrkeshögskolan får 1 100 fler platser.

30 september: Konjunkturinstitutet, KI, deppar. Visst har BNP återhämtat sig, men det kommer antagligen råda lågkonjunktur fram till 2023, enligt KI.

Oktober

5 oktober: Nedgången på börsen är utraderad, Stockholmsbörsen når nytt all time high.

16 oktober: Lastbilstillverkaren Volvo rapporterar för tredje kvartalet. Fabrikerna går för fullt, orderingången lyfte kraftigt och koncernens vinst blev betydligt högre än väntat.

20 oktober: Storbanken Swedbank redovisar ett rejält förbättrat resultat för tredje kvartalet.

Kravet på läkarintyg för den som ansöker om sjukpenning eller vård av barn återinförs.

21 oktober: Ericssons kvartalsvinst var klart bättre än väntat och aktien rusade när tredje kvartalet rapporterades.

22 oktober: De särskilda råden för personer över 70 år skrotas.

Regeringen offentliggör också att gränsen för allmänna sammankomster ska höjas från 50 personer till 300 personer 1 november. Beslutet hade skjutits upp, och först var en ännu större höjning i sikte.

November

5 november: Enskilda firmor kan nu söka coronastöd. Som mest kan en företagare få 120 000 kronor.

9 november: Coronadrabbade företag kan få stöd längre för att klara coronakrisen. Permitteringsstödet förlängs. Omställningsstödet och omsättningsstödet förlängs också.

Anståndet med skatteinbetalningar gäller ytterligare ett år. Företagare ska kunna förklara företaget vilande för att få rätt till a-kassa, detta gäller i år och förlängs med hela nästa år.

11 november: Regeringen går ut med att alkohol inte ska få serveras på krogar efter klockan 22 från och med 20 november.

16 november: Regeringen meddelar att allmänna sammankomster nu begränsas till åtta personer. Statsminister Stefan Löfven hoppas att alla ska se detta som den "nya normen".

Sedan 22 oktober har den nationella gränsen legat på 300 personer, men genom beslut av länsstyrelserna har den gränsen i så gott som alla regioner sänkts till 50 personer i samband med att allmänna råd införts lokalt.

17 november: Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin som, förutsatt att de blir godkända, kommer att räcka till hela befolkningen.

24 november: Lokala allmänna råd gäller i alla län, som innebär att man bland annat ska undvika butiker, köpcentrum, gym, restauranger och barer samt onödiga resor.

27 november: Statistiska centralbyrån meddelar att Sveriges BNP har ökat med 4,9 procent under det tredje kvartalet 2020, jämfört med det andra kvartalet i år.

December

1 december: Läget i krogbranschen är nu akut, enligt branschorganisationen Visita.

3 december: Bostadsmarknaden har, tvärt om vad många spådde då krisen kom, varit glödhet. Priserna har stigit. Särskilt stor har efterfrågan och prisökning varit när det gäller fritidshus.

4 december: Staten skjuter till 300 miljoner till regionerna för att förbereda massvaccinering.

8 december: Stockholmsbörsen når nytt all time high.

11 december: Kravet på sjukintyg från dag åtta slopas igen för den som ansöker om sjukpenning eller ersättning för vård av barn.

14 december: De nya allmänna råden som börjar gälla innebär fortsatt rekommendation om hemarbete till 30 juni 2021.

15 december: Konkurserna toppade i mars, men sedan dess har de gått ned. Jämfört med 2019 har konkurserna minskat med tre procent mellan januari och november, enligt Tillväxtanalys.

16 december: Enligt Arbetsförmedlingens nya prognos beräknas den genomsnittliga arbetslösheten för 2020 till 8,5 procent.

18 december: Regeringen meddelar nya och skärpta restriktioner som börjar gälla från julafton. Alkohol på krogen förbjuds från klockan 20, det får vara max fyra personer i sällskap på krogarna. Butiker och fastighetsägare måste ha en maxgräns för hur många som får vistas i lokalen samtidigt och se till att motverka trängsel med exempelvis kösystem. Reor och liknande ska enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten undvikas, eftersom det kan orsaka trängsel. Dessutom ska munskydd användas i kollektivtrafik från den 7 januari.

21 december: En ny mer smittsam mutation av viruset har hittats i Storbritannien, och finns också i bland annat Danmark. Regeringen beslutar om inreseförbud från Storbritannien och Danmark.

EU godkänner Pfizer/Biontechs vaccin.

22 december: Regeringen meddelar att vaccinationen i Sverige startar den 27 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons