Coronakaos inför VM – minst fem lag drabbade

Sverige möter Tjeckien i VM-premiären på torsdag. Arkivbild.
Sverige möter Tjeckien i VM-premiären på torsdag. Arkivbild.
HandbollTT

Minst fem lag har haft corona i sina trupper inför handbolls-VM som startar i veckan. Värst drabbat är USA där 18 spelare och svenske förbundskaptenen Robert Hedin har smittats.

Annons

Annons

Annons

Annons

Som tidigare rapporterats fick Tjeckien precis som Sverige skjuta upp förra veckans EM-kvalmatcher, efter flera coronafall i truppen, och nu skjuter tjeckerna också på avresan till Egypten.

Först på onsdagen, dagen före premiären mot Sverige, kommer det tjeckiska landslaget till Kairo. Totalt har nio spelare och sex ledare testat positivt för covid-19 under samlingen inför VM, rapporterar Radiosporten som hänvisar till uppgifter i tjeckisk tv. Tjeckien slutade tolva i EM förra året och är underdog i mötet med Sverige.

"Vi vet ännu inte exakt vilket lag de kommer att ställa på banan, men vi känner oss trygga i den analys vi har gjort av dem. Vi tror inte att de kommer att ändra så mycket i deras spel även om det skulle komma in nya spelare jämfört med deras ursprungstrupp", säger den svenske förbundskaptenen Glenn Solberg i ett uttalande.

"Otroligt tungt"

Allra värst drabbat verkar läget vara i USA, där svenske Robert Hedin är förbundskapten. Hedin är själv smittad och totalt har 18 spelare testat positivt hittills, skriver norska Aftenposten. USA fick en friplats i VM efter att kvalet ställts in och förhoppningarna om att nå några framgångar har knappast blivit större nu.

Det är otroligt tungt. Vi skickar tolv spelare till Egypten under onsdagen, men vi har inget försvar. Men vi har en målvakt, säger Hedin, som tills vidare får stanna i Danmark där USA har VM-laddat, till Aftenposten.

Till Radiosporten säger Hedin att man försöker få tag på ersättningsspelare så att man under onsdagen kan lämna in en trupp med 20 spelare.

Det är lite kaos, säger Hedin.

Annons

Annons

Nordmakedonien reserv

Coronasmitta finns även i Brasiliens trupp, enligt ett pressmeddelande som norska tidningen VG har tagit del av. Kap Verde ska också ha fått positiva covid-19-tester och truppen är isolerad i Portugal där de har förberett sig för mästerskapet.

Nordmakedonien är första reservnation om något lag inte kommer till spel i VM, skriver Dagens Nyheter.

I Sverige har två spelare, Anton Lindskog och Albin Lagergren, testat positivt och saknades därför när Blågult på tisdagen flög till Egypten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons